Oranje meldt zich na WK in top van Elo-ranking: Argentinië nieuwe koploper

Reacties

Het Nederlands elftal behoort na het WK in Qatar weer tot de topvijf van de wereld, dat blijkt uit de World Football Elo Ratings, een tegenhanger van de officiële FIFA-ranking. Oranje bezet de vierde plaats, achter onder andere wereldkampioen Argentinië.

Oranje meldt zich na WK in top van Elo-ranking: Argentinië nieuwe koploper
© Pro Shots

Een Elo-rating is een wiskundig systeem waarmee de kracht van een speler (team) wordt aangeduid en wordt vooral gebruikt bij schaken en dammen. In de Elo-ranking van de nationale ploegen worden alle A-wedstrijden meegenomen, voor zover die gevonden konden worden.

In de nieuwe ranking na het WK in Qatar is wereldkampioen Argentinië de nieuwe koploper. La Albiceleste nemen de eerste plaats over van Brazilië, dat in de kwartfinale strandde tegen Kroatië. De Brazilianen zijn nu tweede, nog voor verliezend WK-finalist Frankrijk.

Stijgers
Het Nederlands elftal is na het WK een van de grootste stijgers ten opzichte van de ranking van een jaar geleden. Oranje reikte tot de kwartfinale en is acht plaatsen geklommen. Nederland staat nu vierde op de ranglijst. Portugal bezet de vijfde plaats. Halve finalist Marokko stijgt vijftien plaatsen naar de zestiende plek.

Op de officiële FIFA-ranking, waarvoor sinds 2018 een aangepaste formule van de Elo-formule gebruikt wordt, stond Argentinië voor het WK derde achter Brazilië en België. Nederland bezette de achtste plek. Een dezer dagen komt de wereldvoetbalbond met een update van de eigen ranking.

Land Elo-rating Mutatie sinds vorig jaar
1. Argentinië 2.143 +2
2. Brazilië 2.134 -1
3. Frankrijk 2.082 -1
4. Nederland 2.073 +8
5. Portugal 1.999 +3
6. Spanje 1.996 -1
7. Italië 1.974 0
8. Engeland 1.967 -2
9. Duitsland 1.910 0
10. Kroatië 1.876 +5
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.