Oranje Leeuwinnen eensgezind: 'We zijn goed weggekomen tegen Japan'

Nederland plaatste zich dinsdagavond voor de eerste keer voor de kwartfinale van het WK voor vrouwen. De ontmoeting met Japan verliep verre van soepel.

Shanice van de Sanden, Sherida Spitse en Lieke Martens spraken zich al uit over de 2-1 overwinning die Oranje boekte in Rennes. VI sprak ook met Merel van Dongen, Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen over de doortocht naar de kwartfinale.

De internationals waren het erover eens dat Oranje een ontsnapping voor elkaar kreeg tegen Japan, dat na rust de bovenliggende partij was. Alle blikken zijn nu echter gericht op de kwartfinale-ontmoeting met Italië van aanstaande zaterdag.

Merel van Dongen en Ellen Jansen na het laatste fluitsignaal tegen Japan.

Merel van Dongen

'Japan is echt een wereldploeg, als je ziet hoe ze de tweede helft spelen. We hebben het moeilijk gehad tegen ze, maar wij hebben dan ook nog nooit in de kwartfinale gestaan. En toch verslaan we drie keer een land dat hoger staat op de FIFA-ranglijst.'

'Ik denk dat we echt ontzettend trots mogen zijn, vooral op deze laatste prestatie. Maar het moet nog wel beter, dan zitten de mensen thuis wat minder te billenknijpen.

Daniëlle van de Donk

'Het was een zwaar, zwaar, zwaar gevecht. Maar ik ben wel trots op de eerste helft: daarin hebben we het meeste voetbal laten zien. In de tweede helft zijn we ontzettend goed weggekomen, daar hoeven we niet over te liegen. Toen had-ie er zomaar in kunnen vallen.'

'Japan kwam opeens aan tikken toe, van tevoren hadden we nog gezegd dat we dat niet moesten laten gebeuren. Want dan zijn ze enorm goed. Nou, dat bleek.'

'Van de kant was het echt verschrikkelijk om de slotfase te zien, dat is niet fijn. De kansen voor Japan kwamen rap achter elkaar. Ik moet zeggen: ik was hartstikke blij dat we die penalty kregen.'

Jackie Groenen

'Onze eerste helft was goed, in de tweede helft was de druk op Japan niet meer goed genoeg. Daardoor kwamen zij meer in hun spel en creëerden ze grote kansen, waarbij we geluk hadden dat-ie er niet in ging. Ik heb niet echt gewanhoopt, maar wel gedacht: nog dertig minuten… hoe dan?'

Jackie Groenen in duel met Nana Ichise van Japan.

'Japan is heel vaardig en creëert snel een overtal. Op het middenveld heb je daardoor vaak het gevoel dat je een mannetje minder hebt. Dat doen ze heel slim, dat wisten we. We wilden compact in een blok blijven spelen, maar in de tweede helft lag dat blok iets te ver uit elkaar. Daardoor werden de afstanden iets te groot om te belopen.'

'Deze overwinning is ontzettend knap, dit is ons tweede WK en we winnen weer van een toptegenstander. Dat doen we gewoon hartstikke goed. Canada, Japan, Italië, het zijn allemaal toptegenstanders. Ik hoop dat we ook tegen Italië weer doorkomen.'