Oranje Leeuwinnen beginnen weg naar Frankrijk met Mexicaans makkie

Reacties

De Oranje Leeuwinnen hebben vrijdagavond in Stadion Gelredome het oefenduel met Mexico eenvoudig in een zege omgezet: 2-0. De oefenpot was het begin van het traject richting het WK van komende zomer in Frankrijk.

Oranje Leeuwinnen beginnen weg naar Frankrijk met Mexicaans makkie

De formatie van bondscoach Sarina Wiegman werkt met het duel van vanavond en het duel van dinsdag, dan is Chili de tegenstander, toe naar het toernooi waar het allemaal moet gebeuren. In de oefenduels staat niet alleen prestige op het spel, Wiegman maakte bekend al woensdag – ver voor de FIFA-deadline – haar keurkorps van 23 speelsters bekend te maken.

In de uitverkochte Gelredome mochten Jill Roord en doelvrouw Sari van Veenendaal starten (zie tweet onderaan). Roord begon in de basiself omdat Jackie Groenen nog maar net terug is van blessureleed. Van Veenendaal kreeg de kans zich onder de lat te laten zien, Wiegman vertelde voor het duel immers dat ze nog niet uit de keuze voor de keepster is. De verwachting is dat Loes Geurts dinsdag mag beginnen.

In de eerste helft bleek al razendsnel dat de Mexicaanse nummer 26 van de FIFA-wereldranglijst niets in de melk te brokkelen had. Van het twijfelachtige spel van Oranje op de Algarve Cup (elfde van de twaalf deelnemers) was in Arnhem ook weinig meer te zien. Nederlang ging vol overgave op zoek naar de openingstreffer. Al in de vierde minuut leek die 1-0 een feit toen Shanice van de Sanden met haar linkerbeen fantastisch uithaalde. Via de onderkant van de lat leek de bal achter de doellijn te stuiteren, maar omdat er geen doellijntechnologie aanwezig was kon niet gezegd worden of dat inderdaad het geval was.

Miedema
De bedrijvige Van de Sanden kreeg vervolgens nog een grote kans voordat het halverwege het eerste bedrijf wel raak was voor Nederland. Vivianne Miedema maakte uit een rebound haar 56ste interlandgoal in haar 73ste optreden. De spits kon afronden na Mexicaanse gestuntel en een door de keepster slecht verwerkt schot van Roord. Met haar 53 goals is Miedema nu nog maar drie treffers verwijderd van topscorer aller tijden Manon Melis, die 59 keer trefzeker was in 136 interlands.

Kort na de 1-0 raakte Van de Sanden met een volgende pegel opnieuw de lat. Toch ging Nederland met een 2-0 voorsprong rusten. Lieke Martens kwam na een combinatie met Miedema op karakteristieke wijze naar binnen en schoot fraai raak in de verre hoek: 2-0.

Na rust bleven de verhoudingen op het Vitesse-veld – waar zondag PSV op bezoek komt – onveranderd. Oranje was veel en veel beter en kon naar hartenlust aanvallen. Al snel gleed Miedema een bal maar ternauwernood naast. Waar de overmacht niet veranderde, gold dat wel voor de effectiviteit. Een hele rits kansen voor Nederland leverde immers geen treffers meer op.

WK
Toch zal bondscoach Wiegman gematigd tevreden toegezien hebben hoe de Europees kampioen in vergelijking met de Algarve Cup weer wat kleur op de wangen toonde. Al was ook duidelijk dat Mexico, dat niet naar het WK gaat, van een ander kaliber was dan de tegenstand op het WK. Daar treft Nederland in de groepsfase Canada, Kameroen en Nieuw-Zeeland. Vanaf woensdag zal duidelijk zijn welke speelsters zich – in principe – mogen opmaken voor die duels.

De opstelling van de Oranje Leeuwinnen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.