Oranje in Pot 2: dit moet je nog meer weten over de WK-loting

Reacties

Nu Portugal het WK-ticket heeft veiliggesteld, staat het vast dat Nederland vrijdag bij de loting is ingedeeld in Pot 2. Hoe gaat die loting precies in zijn werk?

Oranje in Pot 2: dit moet je nog meer weten over de WK-loting
© Pro Shots

De loting in het Doha Exhibition and Convention Center begint om 19.00 uur lokale tijd, wanneer het in Nederland 18.00 uur is. Omdat de laatste drie tickets pas tijdens de interlandperiode in juni worden vergeven (de laatste Europese play-offs en de intercontinentale barrages) is er sprake van een incomplete loting. Al deze landen worden sowieso ingedeeld in Pot 4.

In Pot 1 zitten naast gastheer Qatar de zeven hoogst genoteerde landen op de FIFA-ranking die zich hebben geplaatst voor het eindtoernooi: België, Brazilië, Frankrijk, Argentinië, Engeland, Spanje en Portugal. Nederland belandt in Pot 2. De precieze samenstelling van de potten communiceert de FIFA donderdag, rond de publicatie van de nieuwe FIFA-ranking.

De loting kent een overzichtelijk verloop, in die zin dat er wordt begonnen met Pot 1 en wordt geëindigd met Pot 4. De landen krijgen ook meteen een nummer mee, waardoor het speelschema in de groepsfase direct vaststaat. Razendsnel wordt dus duidelijk tegen welk land Nederland zijn eerste WK-wedstrijd sinds 12 juli 2014 gaat afwerken. De positie van Qatar staat vast: A1. De andere groepshoofden worden daarna netjes uitgesmeerd over de groepen B tot en met H.

Spreiding
Het principe van de FIFA is dat - als het ook maar enigszins kan - geen enkele groep meer dan één vertegenwoordiger van hetzelfde continent telt. Dat is voor alle werelddelen haalbaar, behalve Europa. De regel is dat elke poule minimaal één en maximaal twee Europese landen telt. In de praktijk komt dat neer op vijf groepen met twee Europese teams.

Deze geografische spreiding wordt ook gehanteerd bij het indelen van de nog onbekende winnaars van de intercontinentale play-offs. Qatar zal dus niet uit kunnen komen tegen de winnaar van de strijd tussen de nummer vijf van Azië en de nummer vijf van Zuid-Amerika.

De 22ste editie van het WK begint op maandag 21 november en eindigt op zondag 18 december.

WK-deelnemers:

Continent Tickets Gekwalificeerd
Afrika 5 Ghana, Senegal, Kameroen, Tunesië, Marokko
Azië 5 of 6 Qatar, Japan, Iran, Saudi-Arabië, Zuid-Korea
Europa 13 België, Kroatië, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Servië, Spanje, Zwitserland, Portugal, Polen
Noord- en Midden-Amerika 3 of 4 Canada
Oceanië 0 of 1
Zuid-Amerika 4 of 5 Argentinië, Brazilië, Ecuador, Uruguay
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.