Oranje getint Besiktas moet eerste CL-slachtoffer herboren Porto worden

Reacties

FC Porto doet het momenteel historisch goed in de eigen competitie en woensdagavond wacht het treffen met een Nederlands getint sterrenensemble uit Turkije: Besiktas. Een voorbeschouwing op de Champions League-wedstrijd.

Oranje getint Besiktas moet eerste CL-slachtoffer herboren Porto worden

Vijf wedstrijden. Vijftien punten. Twaalf goals voor. Nul tegen. Het zijn keiharde cijfers in de positieve zin van het woord, die toebehoren aan FC Porto. De Portugese grootmacht gaat als een speer in de eigen competitie en in de Champions League wacht nu het affiche met het Besiktas van Ryan Babel en Jeremain Lens in Estádio do Dragão. Het stadion van Porto is dit seizoen een onneembare vesting gebleken. Drie keer werd er gewonnen, waarvan twee keer met 3-0 en één keer met 4-0.

De productiviteit van Porto en de improductiviteit van de opponenten zorgen voor een historisch tintje. Het is voor het eerst sinds het seizoen 2005/06, toen Co Adriaanse coach was bij De Draken, dat Porto zo goed presteert in de Liga NOS. Het is daarbij ook hoopgevend. Adriaanse won in het genoemde seizoen de dubbel; iets wat de club sinds 2011 niet meer lukte. Sterker, het seizoen 2012/13 was de laatste keer dat Porto een prijs won in eigen land. SL Benfica maakt sindsdien de dienst uit.

Rust lijkt na jaren wedergekeerd
Maar na jaren van vaag aankoopbeleid, schulden, trainers die komen en gingen en mindere prestaties lijkt de rust wedergekeerd. Onder leiding van Portugees Sérgio Conceiçao, afgelopen zomer overgekomen van het Franse FC Nantes, speelt Porto als vanouds. In een twee spitsensysteem excelleren de centrale aanvallers zoals dat bij de topclub zo vaak het geval was en is.

Iedereen kent Benny McCarthy, Radamel Falcao en Jackson Martínez, maar nu zijn Vincent Aboubakar (foto boven) en Moussa Marega, die een transfer naar de Premier League afwees, de namen die zich laten zien voorin. Het aanvalsduo scoorde al acht keer in vier competitieduels, waarbij met name Aboubakar op dreef is met vijf treffers. Na een goede uitleenbeurt aan – jawel – Besiktas keerde het krachtmens terug in de Portugese havenstad, waar hij nu laat zien een waardig opvolger te zijn van André Silva, die naar AC Milan vertrok.

Jackson Martínez, Benni McCarthy en Radamel Falcao; drie historische topspitsen van FC Porto.
Jackson Martínez, Benni McCarthy en Radamel Falcao; drie historische topspitsen van FC Porto.

Silva was naast Rúben Neves een van de noodgedwongen verkopen van Porto wegens de slechte financiële situatie, maar momenteel staat er nog steeds een uitstekende kern van ervaring en mondiaal talent. Iker Casillas en Óliver Torres werden twee seizoenen geleden gehaald door Julen Lopetegui (nu bondscoach van Spanje) en zitten er nog steeds, Jesús Corona (ex-Twente) is samen met Brahimi een van de creatievelingen en Danilo Pereira (Portugees international en voormalig Roda JC) houdt de defensieve stabiliteit vast. Marega en Aboubakar zorgen voor de doelpunten.

Een flink versterkt Besiktas
Laatstgenoemde moet nu dat zelfde doen tegen zijn voormalig Turkse werkgever, die zich (opnieuw) flink versterkte. Besiktas, kampioen van Turkije, haalde onder meer Álvaro Negredo, Gary Medel, Pepe (ex-Real Madrid én Porto) en Lens naar Istanbul, waarmee het in eigen land de sterkste selectie heeft en nu ook in het miljardenbal hoge ogen wil gooien.

Dat is zeker mogelijk in een poule met AS Monaco, debutant RB Leipzig, FC Porto en de Turken zelf. Eén plaats in de achtste finale lijkt op papier vergeven aan de Franse kampioen, maar de strijd om plek twee barst woensdagavond al los in een onderlinge ontmoeting. De Turken hopen geleerd te hebben van de vorige Champions League-jaargang, toen Besiktas in een soortgelijke poule derde eindigde achter Napoli en Benfica. Dynamo Kiev liet de Turken toen achter zich, waarna de topclub uit Istanbul in de kwartfinale van de Europa League na penalties strandde tegen Olympique Lyonnais.

Op de tweede wedstrijddag van de Champions League springen Feyenoord - Manchester City, Liverpool – Sevilla en Tottenham Hotspur – Borussia Dortmund misschien het meest in het oog, maar FC Porto – Besiktas is zeker een van de interessantste Europese wedstrijden deze week. Een Europese grootmacht die eindelijk weer op hun top van hun kunnen lijkt te presteren versus een sterrenteam mét Nederlanders uit Istanbul. Voor beide is de start cruciaal om aan het eind van de Europese poulefase aan hun doelstelling te voldoen: overwinteren in hét voetbalpodium van Europa; de Champions League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.