Oranje droomt van herhaling historische avond in Eindhoven

Reacties

In de aanloop naar elke interland staan we met enkele feiten stil bij dat duel. Zaterdagavond vervolgt Nederland de WK-kwalificatiereeks met een thuiswedstrijd tegen Montenegro. Een overwinning is hard nodig om de kansen in eigen hand te houden. 

Oranje droomt van herhaling historische avond in Eindhoven
© Pro Shots
Nederland
Nederland
4 - 0
Montenegro
Montenegro

• Na vier speelrondes bezet Oranje de tweede plaats in Groep G, op één punt van Turkije. Montenegro staat, net als Noorwegen, ook op zeven punten uit vier wedstrijden. Alleen de groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het WK in Qatar.

WK Kwalificatie Europa

Stand Groepsfase Groep G WK Kwalificatie Europa 2022 Qatar

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
10
7
2
1
33-8
+25
23
2
Turkije
10
6
3
1
27-16
+11
21
3
Noorwegen
10
5
3
2
15-8
+7
18
4
Montenegro
10
3
3
4
14-15
-1
12
5
Letland
10
2
3
5
11-14
-3
9
6
Gibraltar
10
0
0
10
4-43
-39
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

• Voor Louis van Gaal begon zijn derde ambtstermijn bij het Nederlands elftal afgelopen woensdag met een 1-1 gelijkspel in Noorwegen. Het duel met Montenegro wordt zijn 45ste interland als keuzeheer van Oranje; tot dusver boekte hij 26 zeges. Veertien keer speelde Oranje onder Van Gaals leiding gelijk, terwijl er pas vier keer werd verloren.

Nederland speelt vanavond voor het eerst een interland tegen Montenegro. Het land is nog niet zo heel lang (zo'n vijftien jaar) onafhankelijk. Montenegro is de nummer 67 van de FIFA-wereldranglijst en speelde afgelopen woensdag nog met 2-2 gelijk tegen Turkije. 

• De WK-kwalificatiewedstrijd wordt gespeeld in het Philips Stadion. De thuishaven van PSV is voor de 32ste keer het toneel voor een interland van Oranje. In vier stadions speelde het Nederlands elftal vaker. Opvallend: een van die stadions ligt in België. Oranje kwam 35 keer in actie in het Bosuilstadion.

De laatste keer dat Nederland in het Philips Stadion speelde, was alweer ruim vijf jaar geleden. Dat ging toen niet erg goed: in een vriendschappelijk duel werd op 1 september 2016 met 1-2 verloren van Griekenland. Vijf jaar daarvoor boekte Nederland in Eindhoven zijn grootste zege ooit, door op 2 september 2011 San Marino van de mat te vegen: 11-0. 

De opstelling van Oranje tegen San Marino, op 2 september 2011.
© Pro Shots
De opstelling van Oranje tegen San Marino, op 2 september 2011.

• De balans van het Nederlands elftal in het Philips Stadion is erg positief: van de 31 eerdere interlands werden er twintig gewonnen. Oranje verloor in Eindhoven vijf keer en speelde zesmaal gelijk. 

Memphis Depay kan vanavond zijn zeventigste interland voor het Nederlands elftal spelen. Daarmee zou hij op gelijke hoogte komen met Jan Wouters en Ruud van Nistelrooy. 

• Virgil van Dijk staat voor interland nummer veertig, Steven Berghuis kan voor de dertigste keer in actie komen voor Oranje. Denzel Dumfries hoopt op interland nummer 25.

• Louis van Gaal liet Justin Bijlow tegen Noorwegen debuteren in het Nederlands elftal. De doelman van Feyenoord werd daarmee de 41ste speler die onder Van Gaal debuteerde in Oranje. Joël Drommel, Tyrell Malacia en Devyne Rensch hopen dat zij dit gezelschap zaterdag verder kunnen uitbreiden. 

De WK-kwalificatiewedstrijd wordt gefloten door de 37-jarige Spanjaard Jesús Gil Manzano. Hij had twee keer eerder de leiding bij een interland van Oranje: in maart 2018 was hij de leidsman bij het oefenduel met Engeland en in maart 2019 bij de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland. Beide thuisduels werden door Nederland verloren: 0-1 en 2-3. 

• Zoals bekend is Daley Blind geschorst voor het treffen met Montenegro. De verdediger stond tegen Noorwegen op scherp en pakte een gele kaart die hij niet kon hebben. Matthijs de Ligt keert juist terug van een schorsing

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer Noorwegen
Meer over Noorwegen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.