Opstand in vrouwenvoetbal: 'Betaald voetbal is betaald worden'

Reacties

De voetbalsters in de Eredivisie komen dit weekend in opstand. De speelsters eisen dat in het Nederlandse profvoetbal voldoende betaald wordt.

Opstand in vrouwenvoetbal: 'Betaald voetbal is betaald worden'
© Pro Shots

In de Azerion Vrouwen Eredivisie zijn de betalingen niet in evenwicht. Ook krijgen diverse speelsters helemaal geen salaris. Integendeel, het grootste gedeelte van de profs krijgt enkel onkostenvergoedingen. Dat stuit tegen het zere been van de vrouwen, die de noodklok geluid hebben.

'Betaald voetbal is betaald worden', was zaterdag te lezen op het shirt van Ajax-aanvoerder en Oranje-international Sherida Spitse, toen ze het veld opliep voor een competitiewedstrijd. De geroutineerde topspeelster is al jaren een belangrijke stem in de discussie over de rechten van de speelsters in Nederland.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In een statement was vrijdag te lezen wat de voetbalsters beweegt om in actie te komen. 'Na zeventien jaar eredivisie moet het grootste deel van ons nog steeds studeren en werken naast ons leven als voetbalster. We werken zes dagen in de week bij de club en verdienen vroeg in de ochtend, middag of avond ons geld als verpleegkundige, fysio of in de horeca. Profvoetbal is werken als voetbalster, niet werken om te kunnen voetballen.'

Slechts één club, Ajax, heeft al haar speelsters fulltime in dienst. Daar moet verandering in komen, vinden de speelsters. 'We willen geen miljoenen, maar een minimumloon. Betaald voetbal is betaald worden. Als speelsters luiden wij de noodklok. We hebben elkaar nodig, de clubs, de KNVB en de sponsoren.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.