Oppermachtig PSV onderstreept in Alkmaar zijn suprematie

PSV heeft met veel overtuiging ook zijn zestiende Eredivisie-wedstrijd van dit seizoen gewonnen. De koploper had amper een kwartier nodig om duidelijk te maken dat het kwaliteitsverschil met AZ groot is. Het soevereine PSV gaat zonder puntenverlies in de competitie de winterstop in.

AZ
AZ
0 - 4
PSV
PSV

Toeval was het niet dat Malik Tillman vroeg in de wedstrijd in het strafschopgebied van AZ een te korte terugspeelbal van David Møller Wolfe onderschepte. Het drukzetten stond symbool voor de zo aanvallende intenties van PSV, dat net als in de uitwedstrijd tegen Feyenoord met Jerdy Schouten centraal achterin gestart was. Tillman was sneller bij de bal dan doelman Hobie Verhulst en werd geraakt door de vervanger van de geblesseerde Matt Ryan. Luuk de Jong meldde zich voor de strafschop en zette PSV koeltjes op 0-1. Die treffer was voor de Eindhovenaren al de honderdste Eredivisie-goal van dit kalenderjaar.

Het ging snel van kwaad tot erger voor AZ. De Alkmaarders werden overrompeld door PSV. Ismael Saibari, op het middenveld gestart samen met Guus Til en de weer fitte Joey Veerman, zocht de combinatie met Luuk de Jong. De spits gaf de bal met buitenkant voet elegant mee aan Saibari, die overtuigend raak knalde en zo in de elfde minuut voor de 0-2 zorgde. PSV nam geen gas terug en van het derde doelpunt spatte de klasse af. De omschakeling verliep erg soepel na balwinst op eigen helft. De verkapte linksbuiten Tillman draaide weg bij zijn tegenstander en gaf de bal mee aan de opstomende Sergiño Dest. Riechedly Bazoer was te laat om het gat dicht te lopen en zag Dest met een laag schot in de verre hoek voor de 0-3 zorgen.

Driedubbele wissel
Zo was na zestien minuten eigenlijk alle spanning al weg in Alkmaar. In mei 1982 had PSV voor het laatst sneller drie keer gescoord in een uitwedstrijd in de Eredivisie. Tot grote frustratie van trainer Pascal Jansen kreeg de thuisploeg geen voet aan de grond. Hij voerde in de 36ste minuut al een driedubbele wissel door, waarbij Djordje Mihailovic, Ernest Poku en Tiago Dantas werden geslachtofferd. Met Dani de Wit, Ibrahim Sadiq en Kenzo Goudmijn als vervangers ging het niet veel beter.

AZ was in de eerste helft tot geen enkele doelpoging gekomen en PSV maakte in de tweede helft ook amper een fout. Peter Bosz zal tevreden zijn geweest over de concentratie waarmee zijn ploeg de wedstrijd controleerde en zo nu en dan op zoek ging naar meer. Meer kreeg de titelfavoriet in de 57ste minuut. De Jong maakte uit een voorzet van Saibari zijn tweede goal van de avond. Met een tegendraadse kopbal zorgde de routinier voor de 0-4. Voor De Jong was dit al zijn 120ste Eredivisie-doelpunt voor PSV. Alleen Willy van der Kuijlen (308) heeft in de competitie vaker gescoord voor de Eindhovenaren.

Misschien nog wel het meest beangstigende voor de tegenstand was dat PSV bij een 0-4 stand de net herstelde Hirving Lozano nog op de bank had zitten. En de nog niet fitte Noa Lang maakte nog geen deel uit van de wedstrijdselectie. De breedte van de selectie kwam nog eens aan het licht toen Bosz besloot Schouten, De Jong, Tillman en Saibari rust te gunnen. André Ramalho, Ricardo Pepi, Yorbe Vertessen en Patrick van Aanholt vielen in. Shurandy Sambo mocht als laatste invaller en vervanger van Olivier Boscagli ook delen in de feestvreugde. De wissels deden niets af aan het overwicht dat PSV had. AZ kwam niet eens in de buurt van het terugbrengen van de spanning.

Na de zege in Alkmaar gaat PSV de winterstop in met een voorsprong van liefst tien punten op nummer twee Feyenoord. De marge ten opzichte van nummer vier AZ bedraagt al vijftien punten. PSV heeft bovendien bijna twee keer zoveel punten gepakt als rivaal Ajax.