Opnieuw averij voor PEC na magnifieke vrije trap Van Crooij

Het Eredivisie-duel tussen PEC Zwolle en VVV-Venlo heeft zondag geen winnaar opgeleverd. De thuisploeg had het overwicht, maar kwam door een prachtig doelpunt van Vito van Crooij niet verder dan een gelijkspel: 1-1.

Zwolle had met name in de eerste helft veel meer balbezit dan VVV, dat geduldig afwachtte. Het meeste gevaar kwam van voorgever Younes Namli, die met zijn dribbels de Venlose verdediging teisterde. In de 22ste minuut leverde dat het eerste concrete gevaar op, toen de rechtsbuiten de bal voorlangs schoof.

Vlak voor rust leek Namli ook op weg naar het doel, maar Jerold Promes deed net genoeg om hem uit evenwicht te brengen, waardoor ook die kans niets opleverde. In de tweede helft knokte VVV zich langzaam in de wedstrijd, die steeds meer open werd. Zo werd Romeo Castelen licht uit balans gebracht door Philippe Sandler in het strafschopgebied, maar het appèl van VVV was tevergeefs.

De meeste dreiging ging voor rust uit van Younes Namli.

In de 65ste minuut kreeg Ryan Thomas, een van de betere spelers aan de zijde van Zwolle, de grootste kans tot dan toe op de openingstreffer. De Nieuw-Zeelander haalde vrijstaand uit vanaf zestien meter, maar zijn poging verdween naast het doel.

Drie minuten later sloeg VVV wel toe. Kort nadat Johnathan Opoku al de paal raakte én Diederik Boer teste met een kopbal, ging Van Crooij ging achter de bal staan bij een vrije trap vanaf dertig meter. Zijn inzet sloeg fenomenaal binnen achter PEC-doelman Diederik Boer.

In de 73ste minuut had ook het thuispubliek eindelijk reden tot juichen, nadat Mustafa Saymak bij de tweede paal de gelijkmaker binnenkopte. In de slotfase bleef het spelbeeld hetzelfde. Zwolle drong aan, maar creëerde geen grote mogelijkheden meer.

Daardoor loopt de ploeg van John van 't Schip opnieuw schade op. Het is het zesde puntenverlies uit acht duels na de winterstop voor Zwolle. Vitesse, dat Ajax treft, en ADO Den Haag, dat tegen Sparta Rotterdam speelt, kunnen bij een overwinning over de nummer zes heen klimmen. VVV stijgt naar plek tien.

VI's Stef de Bont blikt terug op het duel: 'Bij vlagen redelijk PEC had zeker recht op meer.'