Opluchting bij Emmen: 'Je wordt dertig jaar ouder op zo'n middag'

FC Emmen plaatste zich zondag ondanks een ruime nederlaag bij NEC (4-1) voor de finale van de play-offs om een Eredivisie-plaats. De spanning liep hoog op bij Emmen-trainer Dick Lukkien, zo moest hij achteraf toegeven.

Na de 4-0 zege van Emmen in het heenduel leek de wedstrijd in Nijmegen een formaliteit. Niets bleek echter minder waar, want in de pauze keken de bezoekers tegen een ruime achterstand aan (4-1). Na de pauze scoorden beide ploegen niet meer, waardoor FC Emmen een stap dichter bij plaatsing voor de Eredivisie is.

'Je wordt dertig jaar ouder op zo'n middag', vertelde een zichtbaar opgeluchte Lukkien tegenover FOX Sports. 'Echt onvoorstelbaar om zo slecht aan een wedstrijd te beginnen. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk. Uiteraard ook complimenten aan de tegenstander. Ik heb er namelijk een hekel aan om dan alleen te zeggen dat je het zelf slecht hebt gedaan. Maar dit mag ons niet gebeuren.'

'Iedere keer was Anass Achahbar na de afvallende bal de vrije man', vervolgde de trainer. 'Daar hadden we duidelijk afspraken over gemaakt. Bij situaties komen we die afspraken niet goed na. Dan krijgen we ook nog zo'n snelle tegentreffer, maar uiteindelijk staan we in de finale. We kwamen in de tweede helft met een goed antwoord. We kwamen nog een keer goed weg met die bal op de lat, maar we stonden beter. Hoe verder de wedstrijd vorderde, hoe makkelijker het eigenlijk werd.'

Vlak voor de rust kreeg FC Emmen de 4-1 van NEC te verwerken. 'Een slecht moment en dat doet iets met je ploeg', was Lukkien helder. 'We zaten redelijk stuk in de kleedkamer. Dan hamer je op het vertrouwen. Je moet geloof houden, want je staat uiteindelijk over twee wedstrijden nog steeds voor. Ik heb laten weten dat we moesten blijven verdedigen. Dat moet je als kerels doen. Dat deden we niet in de eerst helft, maar in de tweede helft was dat beter.'

FC Emmen neemt het in de finale van de play-offs om een Eredivisie-plaats op tegen de winnaar van het tweeluik tussen Sparta Rotterdam en FC Dordrecht.