FC Emmen komt met de schrik vrij en mag hopen op Eredivisie-debuut

Reacties

NEC is er zondag niet in geslaagd voor een miraculeuze comeback te zorgen in de tweede ronde van de play-offs om promotie/degradatie. De formatie van Pepijn Lijnders beleefde een herrijzenis tegen FC Emmen, maar kwam alsnog tekort: de 4-1 zege is na de 4-0 nederlaag van donderdag niets meer dan een pyrrusoverwinning. De formatie uit Drenthe mag dromen van een Eredivisie-debuut.

FC Emmen komt met de schrik vrij en mag hopen op Eredivisie-debuut

NEC moest onvervalste voetbalhistorie schrijven om alsnog de finale van de play-offs om promotie/degradatie te bereiken. Donderdag zette FC Emmen de Nijmegenaren met liefst 4-0 opzij. Nooit overleefde een club in de Nederlandse play-offs zo'n nederlaag in het heenduel; zelfs in ruim zestig jaar Europees voetbal drongen maar vier clubs door na een verliesbeurt met vier treffers verschil.

Uit het lang niet uitverkochte stadion bleek dat de NEC-fans weinig fiducie hadden in een act waar zelfs Houdini jaloers op zou zijn geweest. De thuisblijvers hadden ongelijk, want al na elf minuten koesterde NEC een 2-0 voorsprong. Tot twee keer toe was Anass Achahbar succesvol. Zijn eerste inzet rolde tergend langzaam in het doel nadat hij de bal eigenlijk verkeerd had geraakt. Daarna sloeg de aanvaller toe met een halve volley, een poging waarop FC Emmen-keeper Dennis Telgenkamp zich lelijk verkeek.

Ole ter Haar Romeny pakt snel de bal na zijn treffer; het mocht niet baten.
Ole ter Haar Romeny pakt snel de bal na zijn treffer; het mocht niet baten.

NEC leek dus als een feniks uit zijn as te herrijzen, maar de ploeg bleek in drie dagen tijd zijn defensieve problemen nog niet te hebben opgelost. Na een snelle counter tekende Alexander Bannink, die zeeën aan vrijheid genoot, voor de 2-1. NEC kon min of meer opnieuw beginnen: de ploeg van Lijnders had nog minimaal vier goals nodig om voor de moeder aller comebacks te zorgen. FC Emmen leek de rust te halen met een 'veilige' 2-1 achterstand, maar NEC kreeg binnen een mum van tijd nieuwe hoop. Eerst scoorde Frank Sturing met zijn hak nadat de buitenspelval van FC Emmen niet werkte, waarna Ole ter Haar Romeny de fans in De Goffert in vervoering bracht door uit een rebound de 4-1 te maken.

FC Emmen, dat in de eerste helft nog af en toe gevaar stichtte, trok zich na de hervatting massaal terug. De bezoekers zagen de ene na de andere aanvalsgolf op zich afkomen en ontsnapten na een uur aan de 5-1. Een kopbal van Achahbar raakte de onderkant van de lat. Naarmate de tweede helft vorderde, nam de druk van het moegestreden NEC echter af. In de slotfase kwam FC Emmen niet meer in de problemen.

Mislukte herkansing
Zo moet NEC zich opnieuw opmaken voor een seizoen in de Eerste Divisie en heeft de trainerswissel halverwege het seizoen niet het gewenste resultaat - promotie - opgeleverd. Lijnders verving in januari Adrie Bogers, onder wiens leiding NEC met de minste verliespunten de winterstop in was gegaan. Vooral door matige resultaten in uitduels moesten de Nijmegenaren het directe promotieticket aan Fortuna Sittard laten, waarna de herkansing in de play-offs dus ook mislukte.

FC Emmen mag nog steeds dromen van een Eredivisie-debuut. Als de ploeg uit Drenthe in de finale afrekent met Sparta Rotterdam of FC Dordrecht (de Eredivisie-club verdedigt later op zondag een 2-1 marge) schrijft de equipe van trainer Dick Lukkien geschiedenis.

'FC Emmen hunkert meer dan ooit naar de Eredivisie'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.