Opgelucht PSV kan rustig achterover leunen tijdens Klassieker

PSV kan rustig achterover leunen bij De Klassieker. De Eindhovenaren wonnen namelijk met 3-0 van Heracles Almelo en weten daarom dat ze op tenminste één directe concurrent uitlopen dit weekend.

Aan de zijde van PSV ontbrak Steven Bergwijn vanwege een blessure. Hirving Lozano was daarentegen weer voldoende fit om te beginnen en vormde een aanval met Luuk de Jong en Jürgen Locadia. Heracles had het daar met name in de openingsfase bijzonder moeilijk mee.

In de eerste twaalf minuten creëerde PSV liefst vier opgelegde kansen. Gastón Pereiro speelde doelman Bram Castro al na drie minuten uit, maar schoot voor een leeg doel naast. Locadia hielp twee kansen om zeep en een schot van Pereiro ging rakelings naast het Heracles-doel.

De vijfde grote kans was wel raak in het Philips Stadion. Een fraaie steekpass van Jorrit Hendrix werd op waarde geschat door Lozano, die de bal onder Castro door schoof. Het was alweer het zevende doelpunt in zeven competitieduels voor de Mexicaanse flankaanvaller.

Hirving Lozano viert feest met Nicolas Isimat-Mirin na het zevende competitiedoelpunt van de Mexicaan.

PSV ging na de openingstreffer een versnelling lager spelen. Heracles groeide daardoor in de wedstrijd, al kwam de ploeg niet verder dan een schot van Brandley Kuwas dat naast het doel van keeper Jeroen Zoet vloog. Aan de andere kant waren er kansen voor De Jong (vrije kopkans) en Locadia (redding Castro).

Ook de tweede helft kabbelde aanvankelijk rustig door. De Jong was uit de draai gevaarlijk, maar vond Castro op zijn pad. Vervolgens brak er een fase aan dat Heracles uit zijn schulp kroop en zelfs een gigantische kans kreeg via Jaroslav Navratil.

De rechtsbuiten werd door Brandley Kuwas alleen voor Zoet gezet, maar zijn inzet werd gestopt door de PSV-goalie. De rebound was vervolgens niet besteed aan Kuwas. Omdat Joey Pelupessy eerder al dreigend was met een hard schot vanaf een meter of twintig, klonken er voorzichtig fluitconcerten vanaf de Eindhovense tribunes.

Mauro Júnior
PSV nam die onvrede pas twaalf minuten voor tijd weg. Op een moment dat Heracles het beste van het spel had, slingerde Hendrix de bal voor het doel. Invaller Mauro Júnior - het Braziliaanse talent viel een paar minuten eerder in voor de niet helemaal fitte Locadia - kopte de bal voor het doel, waar Marco van Ginkel het laatste zetje gaf: 2-0.

Daarmee was het verzet van Heracles ook direct gebroken. Het werd zelfs nog erger voor Heracles toen Robin Pröpper met een lichte overtreding de doorgebroken invaller Albert Gudmundsson naar de grond werkte. Arbiter Ed Janssen gaf Pröpper rood en wees naar de penaltystip. Van Ginkel faalde niet en staat al op zes goals dit seizoen: 3-0.

PSV speelde de laatste minuten van het duel rustig uit en heeft nu 24 punten na negen wedstrijden. Feyenoord en Ajax, die het om 14.30 uur tegen elkaar opnemen in De Kuip, staan op zestien punten na acht duels. PEC Zwolle is met achttien punten voorlopig de verrassende nummer twee.