In de strijd om het laatste Europese ticket heeft Vitesse een eerste stap gezet. AZ moest door toedoen van Loïs Openda het hoofd buigen.

Vitesse
2 - 1
AZ
AZ

Vitesse en AZ hebben beide door hun Europese beslommeringen al de nodige wedstrijden in de benen. Ondanks de meer dan vijftig duels hadden beide clubs donderdag in eerste instantie genoeg energie voor de eerste finale van de play-offs voor een Europees ticket.

De beloning – een plek in de voorronde van de Conference League – was genoeg reden om er vol voor te gaan. Zowel Vitesse als AZ legde genoeg energie in de wedstrijd in Gelredome. Voor de thuisploeg vertaalde die inzet zich in de openingstreffer in de 22ste minuut van Thomas Buitink, die met een fraaie volley de voorzet van Loïs Openda tot een assist maakte.

De Alkmaarse gasten, die voor rust Fredrik Midtsjö geblesseerd zagen uitvallen, bleven in de eerste helft droog staan door het aluminium. Vangelis Pavlidis raakte bij een 0-0 stand de lat, terwijl de paal de gelijkmaker van Jesper Karlsson in de weg stond.

De kansen keerden in de tweede helft voor AZ. Het geluk lachte de Alkmaarders daarbij na bijna een uur ook toe. De poging van afstand van Jordy Clasie werd door Tomas Hajek van richting veranderd, zodat doelman Jeroen Houwen kansloos was; 1-1.

Langzaam vloeiden de krachten weg bij beide ploegen, hetgeen onder andere tot uitdrukking kwam in de kans voor Matus Bero. Struikelend hielp hij een mooie kans voor Vitesse om zeep. De tweede Arnhemse treffer viel alsnog in de 86ste minuut.

Openda maakte met zijn rake schot van randje zestienmetergebied het verschil en gaf Vitesse daarmee een voorsprong voor de return van zondag in Alkmaar.