Op niet feesten staat een boete bij de Koning van Sevilla

Reacties

Real Betis was vier jaar geleden nog op sterven na dood na de degradatie uit de Primera División, maar is nu bezig aan wat wel eens het beste La Liga-seizoen van deze eeuw kan worden. Maandag stelde de ploeg van trainer Quique Sétien Europees voetbal veilig. Een portret van de club die zich eindelijk weer de beste van Sevilla mag noemen.

Op niet feesten staat een boete bij de Koning van Sevilla

En dat telt in de hoofdstad van Andalusië. Het seizoen kon eigenlijk al niet meer stuk na de even spectaculaire als historische 3-5 zege van begin dit jaar in Estadio Sánchez Pizjuan, de thuishaven van stadgenoot en aartsrivaal Sevilla. Hoe belangrijk die zege was, bleek wel uit de woorden van aanvoerder en boegbeeld Joaquín, 36 inmiddels, na afloop: 'Uitrusten? Vanavond rust er niemand uit. Iedereen die vóór vijf uur 's ochtends thuis is, krijgt een boete.'

De zege in de waarschijnlijk heftstigste streekderby van Spanje, bleek achteraf het begin van iets groters. Waar Betis voorafgaand aan het bezoek aan de grote broer veertiende stond en slechts een van zijn laatste acht competitieduels had gewonnen, stond Sevilla op dat moment nog stevig op de vijfde plaats en had het sinds 2016 al 29 thuisduels op rij niet verloren. Van de laatste acht derby's hadden de Rojiblancos er bovendien zes gewonnen en geen verloren.

Joaquín viert feest met de fans van Real Betis na de historische 3-5 zege van begin dit jaar op bezoek bij Sevilla.
Joaquín viert feest met de fans van Real Betis na de historische 3-5 zege van begin dit jaar op bezoek bij Sevilla.

Hoe anders is het nog geen vier maanden later. Betis kende van alle clubs in de Primera División de beste terugronde, staat op de ranglijst van 2018 vierde met maar twee punten minder dan Real Madrid en een minder dan Atlético Madrid en heeft nog drie punten nodig om het puntenrecord van deze eeuw – 62 in het seizoen 2004/05 – te verbreken. Toen eindigden de Verdiblancos als vierde en plaatsten ze zich voor de voorronden van de Champions League.

De man achter het succes is trainer Quique Setién, die ondanks de tegenvallende resultaten uit de eerste seizoenshelft overtuigd bleef van zijn visie. Met een enorme opmars tot gevolg. Betis pakte 22 van de 24 punten in de laatste acht duels, met een ticket voor Europees voetbal als resulaat. En dat terwijl Betis, niet voor het eerst in de clubhistorie, afgelopen zomer afstand moest doen van zijn grootste talent. Spelmaker Dani Ceballos vertrok voor 16,5 miljoen euro naar Real Madrid.

Met onder anderen de van PSV overgekomen Andrés Guardado, de 's winters aangetrokken verdediger Marc Bartra (ex-Barcelona en-Borussia Dortmund) en oudgediende en clubicoon Joaquín overtreft Betis dit seizoen alle verwachtingen door drie duels voor het einde al zeker te zijn van Europees voetbal. 'Maar ook die laatste wedstrijden willen we winnen', vertelde Setién richting het duel van maandagavond met Málaga (2-1). 'We willen zoveel mogelijk punten halen.'

En als het even kan Sevilla een hak zetten. De stadgenoot komt over twee weken, in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, op bezoek en Stadio Benito Villamarín zal kolken. Nogmaals winnen zou het seizoen compleet maken. Al is het maar omdat de crisis bij Sevilla dan compleet zou zijn. Dat won sinds begin maart geen competitieduel meer en dreigt daardoor Europees voetbal mis te lopen. Het kostte trainer Vincenzo Montella en technisch directeur Oscar Arias al de kop.

En dus lijkt De Koning van Andalusië na jaren van rood-witte dominantie weer uit het groen-witte deel van Sevilla te komen, precies zoals in januari na de memorabele 5-3 zege in de Derbi sevillano al de kop was van Marca: 'De Koningen dragen weer groen en wit'. En dat gaat ongetwijfeld groots gevierd worden aan de Avenida Heliópolis. Daar zorgt Joaquín, Betico in hart en nieren en in het bezit van één miljoen euro in clubaandelen ('omdat het mijn leven is'), wel voor.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.