Oostenrijk incasseert het loon van de angst

Reacties

IJsland heeft zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de achtste finale van een EK door met 2-1 van Oostenrijk te winnen. Namens VI analyseert Taco van den Velde het duel.

Oostenrijk incasseert het loon van de angst

In interviews toont hij zich altijd als aanhanger van aanvallend voetbal. Dan heeft Marcel Koller het altijd over het vastzetten van de tegenstander en het spelen van een verzorgd positiespel. En tijdens de kwalificatiereeks van Oostenrijk maakte de hij dat ook allemaal waar. Oostenrijk plaatste zich met negen overwinningen en een gelijkspel uiterst overtuigend en met grote overmacht voor dit EK en de Zwitserse bondscoach van Oostenrijk was de gevierde man.

Maar uiteindelijk blijkt pas onder druk hoe standvastig een coach werkelijk is. Na een 2-0-nederlaag tegen Hongarije en een fortuinlijk 0-0-gelijkspel tegen Portugal besloot Koller op het moment dat het er om ging zijn ploeg aan te passen aan IJsland. Alle kwalificatieduels en oefenwedstrijden konden de prullenbak in, Koller stuurde namelijk een 5-3-2-formatie het veld in.

De drie centrale verdedigers Martin Hinteregger, Aleksandar Dragovic en Sebastian Prödl moesten het IJslandse spitsenduo Kolbeinn Sigthórsson-Jón Dadi Bödvarsson bespelen. Florian Klein en Christian Fuchs bestreken de flanken, terwijl David Alaba als aanvallende middenvelder de twee spitsen Marko Arnautovic en Marcel Sabitzer moest bedienen.

Het pakte rampzalig uit. Reeds na anderhalve minuut kogelde Johann Berg Gudmundsson namens IJsland de bal tegen de lat. Oostenrijk maakte een ontredderde indruk en kon totaal niet uit de voeten met de gelegenheidstactiek. De meest simpele passes kwamen niet aan, spelers stonden elkaar vaak vragend aan te kijken. IJsland profiteerde uiteindelijk van de Oostenrijkse chaos via een treffer van Bödvarsson.

Koller probeerde zijn fout te herstellen in de rust. Hij bracht de aanvallers Marc Janko en Alessandro Schöpf voor centrale verdediger Prödl en controlerende middenvelder Stefan Ilsanker. Oostenrijk wisselde het 5-3-2 in voor een 4-2-4-formatie: van een behoudende speelwijze naar een alles-of niets-tactiek. Het verschil was meteen te zien. Opeens bleek dat IJsland eigenlijk maar een hele simpele ploeg heeft. Oostenrijk creëerde de ene naar de andere kans, maar het bleek allemaal te laat.

Met kunst- en vliegwerk bleven de IJslanders overeind en maakten ze in de slotminuut zelfs nog de 2-1. Voor Oostenrijk was het een dure les. De ploeg incasseerde het loon van de angst. De ploeg kan terugkijken op een teleurstellend toernooi, waar een behoorlijk aantal spelers onder hun niveau presteerden. De grootste onvoldoende verdient echter bondscoach Marcel Koller.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.