Oostenrijk en Ierland zaaien twijfel in aanloop naar EK

Oostenrijk en Ierland hebben anderhalve week voor de start van het EK allerminst geïmponeerd in oefeninterlands. Waar Oostenrijk nog een magere zege boekte op Malta, ging Ierland zelfs onderuit tegen Wit-Rusland.

Oostenrijk - Malta 2-1
Malta heeft op papier alles weg van de gedroomde tegenstander om vertrouwen tegen te tanken en de Oostenrijkers leken ook op weg naar een monsterzege. En dat met sterspeler David Alaba op de bank. Marko Arnautovic (Ex-FC Twente) verscheen wel aan de aftrap en opende in de vierde minuut al de score. Hij moet samen met onder anderen Marc Janko, die ook een verleden heeft bij de Tukkers, voor de Oostenrijkse doelpunten gaan zorgen in Groep F, waarin Portugal, IJsland en Hongarije de tegenstanders zijn.

Controlerende middenvelder Alessandro Schopf droeg dinsdagavond zijn steentje bij door in de achttiende minuut al voor de 2-0 te tekenen. Daar bleef het echter ook bij voor Oostenrijk, waar Alaba in de tweede helft nog zijn opwachting maakte. De Bayern München-ster deed nog van zich spreken door Malta terug in de wedstrijd te helpen met een eigen goal. De bezoekers konden vervolgens echter ook geen vuist meer maken. Bondscoach Marcel Koller maakt na afloop van de interland bekend welke 23 internationals hij meeneemt naar Frankrijk. Zaterdag wacht een vriendschappelijke wedstrijd tegen Oranje.

Ierland - Wit-Rusland 1-2
Ierland wist vrijdagavond tegen het Nederlands elftal (1-1) al niet te overtuigen en deed dat tegen Wit-Rusland wederom niet. Sterker nog, de bezoekers stonden halverwege de tweede helft met 0-2 voor dankzij goals van Mikhail Godejchuk en Maksim Volodjko. Niet alleen de Wit-Russische goals zullen de Ieren zorgen baren. Er is ook veel onzekerheid over de fitheid van routinier Robbie Keane, die vanwege een kuitblessure ontbrak in de oefeninterland.

Zonder de ervaren aanvaller binnen de lijnen was het aan zijn collega-internationals om de schade te beperken. Stephen Ward deed dat, door de aansluitingstreffer met nog twintig minuten te gaan binnen te knallen. Bondscoach Martin O'Neill voerde liefst zes wissels door en gunde onder anderen Southampton-aanvaller Shane Long speeltijd. Maar het was te laat om een nederlaag te voorkomen. Zo blijven de twijfels groot bij Ierland, dat op het EK in Poule E op papier de underdog is, met België, Italië en Zweden als tegenstanders.