Oostenrijk: 'Door de strafschop kregen we een knauw'

'De teleurstelling is riesengross. We hadden op meer gehoopt', klonk bondscoach Josef Hickersberger treurig na de 1-0 nederlaag die Oostenrijk opliep tegen Kroatië.

'We hadden de slechtste start die je maar kunt verzinnen. De strafschop heeft ons zelfvertrouwen een knauw gegeven. En bij de penalty dacht ik Scheisse. Kroatië was daarna een half uur lang de betere ploeg. Daarna hebben wij naar onze mogelijkheden gezien goed gespeeld.'

'In de laatste dertig minuten heb ik de tactiek bijgesteld en hebben we alles geriskeerd. Helaas hebben we niet het doelpunt kunnen maken dat we hadden verdiend. Het positieve is dat iedereen heeft kunnen zien dat het Oostenrijkse voetbal beter wordt. En dat de ploeg tijdens het trainingskamp van de laatste vier weken hard heeft gewerkt en fitter is dan in het voorjaar. We hadden geen conditionele ineenstorting zoals tegen Nederland.'

Roman Kienast wees naar de vroege strafschop als reden voor het verlies. 'De nederlaag is zeer bitter. We hebben in de beginfase een strafschop tegen gekregen. Als dat niet was gebeurd, hadden wij waarschijnlijk de eerste helft beter gespeeld. En was ons wel gelukt een doelpunt te maken.'

In blessuretijd was invaller Kienast zelf met een kopbal nog heel dicht bij de 1-1. Hij kopte net naast. 'Iemand (Dario Knezevic, red.) trok mij bij mijn middel naar beneden, waardoor ik net niet goed bij de bal kon komen en kon koppen.'