Ook Schmidt tast in het duister: 'Dat is wel het verhaal van ons seizoen'

Waarom kan PSV dit seizoen een goede eerste helft zelden opvolgen met een tweede bedrijf van eenzelfde kwaliteit? De vraag is zo simpel, maar het antwoord is dat zeker niet volgens PSV-coach Roger Schmidt. De Duitse trainer deed zondag tijdens de persconferentie een poging en gaf tevens uitleg over zijn wisselbeleid.

AZ
AZ
2 - 0
PSV
PSV

'Dat is lastig uit te leggen', zo concludeerde Schmidt zondag na die hamvraag en na alwéér een verloren topper. AZ was met 2-0 te sterk. 'Er is namelijk niet één echt grote oorzaak voor. Maar het klopt, het is wel een beetje het verhaal van ons seizoen. We investeren héél veel in de wedstrijd en dan loopt het toch slecht af. Tegen Olympiakos, Ajax, Feyenoord en vandaag weer. We kregen veel kansen, gaven weinig weg, maar staan bij rust toch met 1-0 achter. We hebben het geprobeerd, maar na rust was de benodigde power er niet meer om kansen te creëren…'

'PSV had ook nergens recht op met zo'n belabberde tweede helft'

'Ik weet ook niet altijd hoe het komt', zo gaf Schmidt eerlijk toe. 'Ik zag na rust de spelers niet in hun beste doen. Voor rust wonnen we veel duels en creëerden we kansen. Na rust waren Viergever en Teze onze beste spelers, dat zegt wel wat… We stonden immers achter en als zij dan uitblinken, dan betekent dit dat we een probleem hadden.'

Madueke
Na 69 minuten bracht Schmidt met Noni Madueke de aanvaller die PSV van die problemen moest verlossen. In de rust had hij Cody Gakpo al vervangen door Yorbe Vertessen. Of hij de entree van die invallers niet had moeten omdraaien? Nee, zo luidde het duidelijke antwoord. 'Vertessen trainde beter dan Madueke afgelopen week. Voor mij was het duidelijk dat ik hem moest kiezen.'

Toen Schmidt vervolgens voor de voeten werd geworpen dat Gakpo juist voor de benodigde energie en dreiging had kunnen zorgen, wimpelde de PSV-trainer die suggestie af. 'Als jij trainer van PSV bent, kun jij die keuzes maken. Nu had ook hij geen rendement.'

De zorgen ten spijt, PSV staat nog altijd tweede. En Schmidt vertrouwt erop dat zijn ploeg na de interlandbreak de zeven resterende Eredivisie-duels letterlijk en figuurlijk tot een goed einde brengt. 'We hebben dit seizoen al zo vaak laten zien dat we, ook onder druk, goed voetbal kunnen laten zien. Ik twijfel daar niet aan. Als we ons focussen dan spelen we als in de eerste helft. Zo moeten we doorgaan. Zeker in moeilijke tijden moeten we in onszelf en in de speelstijl blijven geloven.'