Internazionale blijft in het spoor van koploper Juventus. De blauw-zwarten wonnen zondagavond van het Udinese van basisklant Bram Nuytinck, al ging dat niet eenvoudig. Romelu Lukaku was maar weer eens het goudhaantje.

Udinese
Udinese
0 - 2
Internazionale

De topdrie in de Serie A heeft zich al behoorlijk afgetekend. Juventus is de koploper, daarachter vechten Lazio en Inter om de tweede plek. Omdat beide concurrenten eerder op de zondag al wisten te winnen (met hoofdrollen voor Ciro Immobile en Matthijs de Ligt, zie wedstrijdverslagen onderaan dit artikel) was het bezoek aan Udinese voor Inter zondagavond van cruciaal belang.

Trainer Antonio Conte koos in zijn basisformatie voor de winterse nieuwkomers Ashley Young, Victor Moses en Christian Eriksen, waarbij de twee laatstgenoemden hun competitie- én basisdebuut maakten. Ook Stefan de Vrij speelde vanaf het begin, hij trof bij de tegenstander slechts één landgenoot. Nuytinck mocht (in tegenstelling tot bankzitters Marvin Zeegelaar, Hidde ter Avest en de in Nederland geboren Nigeriaans international William Troost-Ekong) in de basis starten.

Beide centrumverdedigers bleefden een enerverende eerste helft. Namens de bezoekers waren Eriksen en Matías Vecino dreigend, terwijl Young aan de overkant een gevaarlijk schot van Jens Stryger Larsen blokte. Het meest opmerkelijke moment volgde vlak voor rust. Udinese kreeg een vrije trap, een beslissing die Inter-coach Conte in woede deed ontsteken. Net nadat de thuisploeg het spel had hervat en snel in de tegenaanval ging, legde scheidsrechter Marco Di Bello het spel stil. Dat deed hij opvallend genoeg slechts om Conte een standje te geven, waarmee Udinese de kans op een counter werd ontnomen.

Na een uurtje werd Eriksen naar de kant gehaald, kort daarna maakte Alexis Sánchez juist zijn entree, waarna Inter het duel naar zich toetrok. Lukaku kreeg de bal in de 64ste minuut aangespeeld in de zestien en schoof hem (tussen de benen van Nuytinck door) binnen: 0-1. De Belg was een paar minuten later ook trefzeker vanaf de penaltystip, nadat Sánchez door Udinese-keeper Juan Agustín Musso was getorpedeerd.

Daarmee was de lucht eruit bij Udinese, dat voorgaande drie wedstrijden ook al had verloren en is afgezakt naar de vijftiende plek in de Serie A. Kort na de 0-2 kwam Zeegelaar nog wel binnen de lijnen, maar de hoofdrol was en bleef voor Lukaku. Hij maakte tegen Udinese zijn vijftiende en zestiende competitiegoal. Opmerkelijk genoeg maakte hij twaalf van die treffers in uitwedstrijden.