Ook juridische strijd in België: 'Degradatie is ons door de strot geduwd'

Reacties

Ook in België krijgt de beëindiging van het seizoen nog een staartje. Waasland-Beveren legt zich niet neer bij het besluit van de Pro League om de club te laten degraderen.

Ook juridische strijd in België: 'Degradatie is ons door de strot geduwd'
© Pro Shots

In tegenstelling tot de KNVB besloot de competitieleider in België wel om promotie en degradatie toe te passen, met nog één wedstrijd in de reguliere competitie voor de boeg plus de play-offs. Hekkensluiter Waasland-Beveren noemde die beslissing eerder al 'totaal onrechtvaardig' en heeft nu stappen aangekondigd.

Waasland-Beveren, dat vreest voor een faillissement bij degradatie, zal volgens de statuten in eerste instantie bemiddeling zoeken bij Pro League-voorzitter Peter Croonen. Als dat niets oplevert, stapt de club naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) en mogelijk ook nog naar de civiele rechter.

'De Algemene Vergadering is niet rechtmatig samengeroepen en de degradatie is ons door de strot geduwd, zonder dat we ons standpunt konden bepalen', zegt clubadvocaat Tom Rombouts tegen Het Laatste Nieuws over het besluit van de Pro League, die Club Brugge uitriep tot kampioen.

Pro League

Stand Pro League 2019/2020

België

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
14
Cercle Brugge
29
7
2
20
27-54
-27
23
15
KV Oostende
29
6
4
19
29-58
-29
22
16
SK Beveren
29
5
5
19
21-60
-39
20
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Waasland-Beveren had de hoop ook nog gevestigd op de zaak rond de licentie van Excelsior Moeskroen, maar de BAS zag geen redenen om die af te nemen van de nummer tien van de Pro League. Waasland-Beveren plaatst grote vraagtekens achter het tot stand komen van die beslissing, maar legt zich neer bij de uitspraak.

Promotie
Ondertussen is er ook veel te doen over de promotieplek in België. Periodekampioenen OH Leuven en Beerschot mogen in een play-off in principe uitmaken wie naar het hoogste niveau promoveert, maar moeten nog wel een datum en een plaats van handeling vinden voor de return (Beerschot won het eerste duel met 1-0).

Lukt dat niet voor de beoogde start van het nieuwe seizoen op 7 augustus, dan promoveert koploper Westerlo. Beerschot is volgens Sporza voorstander van een dag in juni, maar door overheidsmaatregelen mag er dan niet in België gespeeld worden en moet er worden uitgeweken naar het buitenland.

Ook in Nederland is de juridische strijd na de uitspraak in het kort geding van SC Cambuur en De Graafschap tegen de KNVB nog niet voorbij. FC Utrecht vecht achter de armen nog hard voor Europees voetbal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Pro League
Meer over Pro League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.