Ook Europees pak slaag Everton, bittere pil voor scorende Memphis

In de eerste ronde van de groepsfase van de Europa League heeft Everton een modderfiguur geslagen bij Atalanta Bergamo. Memphis Depay beleefde met Olympique Lyon ook een tegenvallende avond.

Atalanta Bergamo – Everton 3-0
Voor Europese wedstrijden krijgt Maarten Stekelenburg de voorkeur onder de lat bij Everton. De doelman kon ondanks enkele knappe reddingen niet voorkomen dat The Toffees na de afstraffing in eigen land tegen Tottenham Hotspur in de Europa League opnieuw een gevoelige nederlaag moesten incasseren.

Atalanta Bergamo kreeg in de 27ste minuut bij toeval de wel verdiende 1-0 in de schoot geworpen, toen de bal na een corner via een schouder van Phil Jagielka en vervolgens door de benen van Dominic Calvert-Lewin voor de voeten kwam van Andrea Masiello. Die had geen moeite om van dichtbij de 1-0 te maken. Alejandro Gómez verdubbelde in de 41ste minuut met een fraai schot in de verre hoek de marge. Kort voor rust stond Hans Hateboer met een dieptebal aan de basis stond van de 3-0 van Bryan Cristante.

Na de dramatische eerste helft toonde Everton na rust enig herstel. De formatie van Ronald Koeman kon de nederlaag echter niet draaglijker maken, laat staan voorkomen. Ook invaller Davy Klaassen slaagde niet in die opzet. Stekelenburg zorgde aan de andere kant dat de schade beperkt bleef tot drie goals.

Apollon Limassol – Olympique Lyon 1-1
Apollon Limassol was in Europa al zeven duels ongeslagen, waar Olympique Lyon juist op vreemde bodem de laatste drie Europese duels had verloren. De Franse ploeg maakte een einde aan de eigen slechte reeks. Memphis Depay was de man die de Cypriotische nederlaag leek in te leiden door in de 53ste minuut een strafschop onberispelijk te benutten. De penalty werd gegeven na hands van Jander, die een voorzet van Maxwel Cornet met de hand beroerde.

De ene goal bleek voor Lyon niet voldoende voor een positieve start van het Europese seizoen, ook omdat Memphis in de slotfase door Apollon-doelman Bruno Vale de 0-2 werd onthouden. In de blessuretijd zorgde invaller Adrian Sardinero voor een even fortuinlijke als verdiende gelijkmaker voor de Cyprioten.

Istanbul Basaksehir - Ludogorets Razgrad 0-0
Eljero Elia maakte in de 73ste minuut de gang naar de zijlijn. De gewezen Feyenoorder moest plaatsmaken voor Kerim Frei. Maar het bood geen soelaas voor Istanbul Basaksehir, dat er niet in slaagde het overwicht om te zetten in een doelpunt. Ludogorets Razgrad, met voormalig Ajacied Jody Lukoki in de basis, hield met het doelpuntloze gelijkspel een punt over aan het bezoek aan Turkije.

Austria Wien - AC Milan 1-5
Het hernieuwde AC Milan heeft de Europese ambities kracht bijgezet. Op bezoek in Wenen zetten de Rossoneri de wedstrijd compleet naar hun hand. Na ruim twintig minuten was Austria Wien al geslagen door goals van Hakan Çalhanoglu en André Silva (2). Het centrum van de Oostenrijkse defensie toonde zich zeer kwetsbaar. Abdul Kadiri mocht zich de eerste twee Milanese goals aanrekenen, terwijl ook Heiko Westermann geen toonbeeld van solide verdedigen was. Tot overmaat van ramp moest de voormalig Ajax-verdediger kort voor rust geblesseerd naar de kant.

In de tweede helft deed Austria Wien wat terug via Alexandar Borkovic, maar André Silva maakte in de 56ste minuut met een naar buitenspel riekende 1-4 een einde aan de Oostenrijkse illusies. Suso vergrootte met een schot van grote afstand de Italiaanse feestvreugde.

Slavia Praag – Maccabi Tel Aviv 1-0
Maccabi Tel Aviv is de groepsfase in de Europa League slecht begonnen. De formatie van trainer Jordi Cruijff keerde met lege handen terug uit Praag. Tomas Necid brak in de twaalfde minuut voor de gastheren. De voormalig spits van PEC Zwolle, die raak kopte na een voorzet van Eduard Sobol, werd daarmee matchwinner.

De uitslagen en standen vind je op de Europa League-pagina.