Ook Bergwijn had baat bij tactische aanpassing Koeman

Het optreden van Steven Bergwijn tegen Noord-Ierland liep parallel aan dat van Oranje. De PSV-aanvaller kwam donderdag beter tot zijn recht na een tactische aanpassing.

Ondanks de groeiende concurrentie hield bondscoach Ronald Koeman vast aan Steven Bergwijn. 'Weer een basisplaats geeft een goed gevoel', zegt de PSV'er na de ontsnapping tegen Noord-Ierland in De Kuip (3-1). 'Ik ben blij dat ik mijn ding heb kunnen doen.'

Aanvankelijk kwam zijn spel niet uit de verf, zoals heel Oranje moeite had een stempel te drukken op de wedstrijd. 'Het was moeilijk, Noord-Ierland maakte het klein en speelde heel compact, maar dat wisten we. Je moet geduld hebben. Meestal houden ze het de eerste helft wel vol en worden ze in de tweede helft moe. En dan kun je er wel makkelijk door heen spelen', aldus Bergwijn.

Donderdag in De Kuip hielden de Noord-Ieren erg lang stand. Pas na de tegentreffer vond Oranje het juiste ritme om een blamage af te wenden. 'Die goal was wel schrikken, maar ik had wel het gevoel dat we het zouden rechttrekken', aldus Bergwijn.

Zelf toonde de aanvaller na rust ook meer. Dat was ook door een aanpassing van Koeman. 'In de eerste helft speelde ik meer naar binnen, we speelden met twee tienen. In de tweede helft zocht ik meer de buitenkant op. Ik kreeg meer ruimte voor mijn acties en kwam meer in mijn spel.'

'Gelukkig hebben we het kunnen omdraaien. Zo'n bank hebben is ook een voordeel. Het was toch wel verdiend, deze zege. We moeten zondag tegen Wit-Rusland vooral negentig minuten scherp zijn, dat is de les. En zondag gewoon winnen.'

Wake-up call Oranje: 'Goed om niet in één rechte lijn naar boven te blijven gaan'