Ooit bad boy en schrik van Oranje, nu voorbeeld voor Hongaarse jeugd

Reacties

Met Zoltán Gera heeft Jong Hongarije een coach die een voorbeeld is voor de jeugd. Een decennium geleden deed hij, als speler, Nederland ook schrikken.

Ooit bad boy en schrik van Oranje, nu voorbeeld voor Hongaarse jeugd
© Pro Shots
Nederland O21
Nederland O21
6 - 1
Hongarije O21
Hongarije O21

Zouden de gedachten van Gera bij het zien van het Oranje teruggaan naar tien jaar geleden? Met Hongarije stond hij in Amsterdam aan de aftrap tegen Nederland, in het kader van de EK-kwalificatie. Met twee goals joeg hij Oranje schrik aan. Voor een succes was het niet voldoende, want Hongarije ging door doelpunten van invallers Ruud van Nistelrooy en Dirk Kuijt (2) op 29 maart 2011 uiteindelijk toch ten onder (5-3).

Zijn goals in Amsterdam vierde hij in zijn hoogtijdagen als speler in buitenlandse dienst. Gera maakte zich geliefd bij Fulham en West Bromwich Albion. Met zijn Engelse avonturen werd hij een rolmodel voor de Hongaarse jeugd. Opgegroeid in een omgeving vol drugs, drank en criminaliteit vond hij het geluk op het veld.

'Ik haalde me in mijn hoofd dat ik een crimineel wilde worden. Ik zag mezelf als een echte Godfather. Mensen moesten bang voor me zijn, want ik zou hen beroven en met ze vechten, iedere dag', vertelde Gera in 2010 over zijn jeugd. 'Doktoren zeiden dat ik nooit op hoog niveau zou kunnen voetballen als ik doorging met waar ik mee bezig was. Ik zat volledig in zak en as. Maar toen ik die kerk bezocht, zag ik plots mensen lachen en zingen. Het opende mijn ogen.'

In plaats van angst zaaide hij hoop. 'Ik wil wel een voorbeeld zijn voor anderen. Ik was een bad boy, maar ik ben veranderd. Dat kan een ander ook. Het maakt niet uit hoe oud je bent, of uit welke situatie je komt. Iedereen kan ooit in een voetbalfinale komen te staan. Kijk maar naar mijn reis.'

Gera was het levende bewijs. In 2010 speelde hij met Fulham in de finale van de Europa League. Atlético Madrid verpestte in Hamburg het sprookje van The Cottagers, die in de verlenging het hoofd moesten buigen. Voor de middenvelder kwam er meer moois op zijn pad.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Op 37-jarige leeftijd beleefde hij in 2016 op het EK-podium een van zijn meest glorieuze momenten. Gera stond model voor het nieuwe elan van Hongarije, dat in 2016 na 44 jaar afwezigheid weer te aanschouwen was op het EK-podium. De groepsfase werd overleefd, waarna België de Hongaarse droom eindigde. Persoonlijke eer was er ook voor Gera. Zijn doelpunt op het EK tegen Portugal werd gekozen tot Doelpunt van het Toernooi.

Een vervolg op het EK Onder-21 na de groepsfase is voor Gera en zijn mannen niet meer aan de orde na nederlagen tegen Duitsland en Roemenië. Tegen Jong Oranje kan het gastland nog wel de eer redden en daarmee Jong Oranje pijn doen. Ondanks de uitschakeling, de strijd gaat door. Een finale kan je altijd bereiken. Dat houdt Gera een ieder voor ter motivatie, als het levende bewijs.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.