Oogst ongelooflijk dominant Man City in Newcastle valt tegen

Het afbraakvoetbal van Newcastle United heeft woensdagavond niet geleid tot een stunt tegen koploper Manchester City. De ploeg van Pep Guardiola breidde zijn voorsprong op achtervolger Manchester United met een 0-1 overwinning uit tot liefst vijftien punten.

De zege was minimaal, maar deed geen recht aan de ongelooflijke dominantie van City op St. James' Park. Guardiola had al snel door dat Newcastle niet van plan was om mee te gaan voetballen en toen verdediger Vincent Kompany al in de tiende minuut geblesseerd uitviel, bracht Guardiola met Gabriel Jesus een extra aanvaller binnen de lijnen. City had op dit moment al twee grote kansen gemist: Sergio Agüero raakte met een volley de paal en Kevin De Bruyne ramde uit kansrijke positie over.

Vincent Kompany raakte opnieuw geblesseerd en viel al vroeg uit.

Met Gabriel Jesus fris in het veld redde Rob Elliot geweldig bij een kopbal van Agüero uit een vrije trap van De Bruyne, voordat de Belg zelf over schoot en Agüero maar net naast mikte. Newcastle kwam er absoluut niet aan te pas en het openingsdoelpunt van City kon simpelweg niet uitblijven. Die treffer viel na een halfuur, toen De Bruyne de loopactie van Sterling beloonde met een geweldige pass. Sterling gleed uit een lastige hoek alweer zijn zeventiende goal van dit seizoen (alle competities) binnen.

Newcastle moest nu toch echt mee gaan doen aan de wedstrijd en omdat Kyle Walker uitgleed toen hij de bal wilde wegkoppen, kreeg de thuisploeg kort na de 0-1 zowaar een enorme kans op de gelijkmaker. Rolando Aarons koos oog in oog met Ederson voor een sublieme stift en deed eigenlijk alles goed, maar had de pech dat Nicolás Otamendi de bal net voor de doellijn over het doel kopte.

Het was een spaarzaam wapenfeit van Newcastle, dat na deze enorme kans weer naar achteren werd gedrukt. Agüero en Sterling kregen nog goede kansen om de marge voor rust te verdubbelen, maar zij slaagden daar niet in, waardoor City een eerste helft met liefst 82 procent balbezit (!) en 359 passes méér dan Newcastle (!!) afsloot met slechts een goal. De tweede helft leverde hetzelfde spelbeeld, met een zeer dominant City en een zeer verdedigend Newcastle.

De kansen voor City bleven komen. Agüero kon een voorzet van Sterling bij de tweede paal net niet binnen tikken, terwijl een schot van Ilkay Gündogan (hij speelde omdat David Silva ontbrak) niet hard genoeg was om het Elliot lastig te maken en De Bruyne opvallend ver naast schoot. De middenvelder raakte niet veel later met een prachtig schot vanuit de tweede lijn de paal en Agüero scoorde weliswaar uit de rebound, maar hij deed dat in buitenspelpositie.

Schwalbe
Een kwartier voor tijd dacht Dwight Gayle een manier te hebben gevonden om Newcastle toch nog aan een gelijkmaker te helpen, toen hij na vermeend contact met Danilo gewillig naar de grond ging en een penalty probeerde te versieren. Gayle kreeg echter een terechte gele kaart voor een schwalbe. Na dit moment begon Newcastle wel aan iets wat zowaar op een slotoffensief leek en kort voor tijd kwam Gayle nog erg dicht bij de 1-1. Zijn kopbal, op aangeven van Christian Atsu, ging echter net naast.

City hield stand en boekte zo, met veel meer moeite dan eigenlijk nodig was, de achttiende competitiezege op rij. The Citizens zijn nog een overwinning verwijderd van een evenaring van het Europese record van negentien competitiezeges achter elkaar, dat door Guardiola werd neergezet bij Bayern München. Op oudjaarsdag speelt de koploper uit bij Crystal Palace.