Onverwachte matchwinner bij AZ na recordtreffer Sparta

AZ heeft zondag ook de tweede wedstrijd van dit Eredivisie-seizoen gewonnen. Na Go Ahead Eagles (2-0) werd Sparta Rotterdam verslagen. De thuisploeg kwam nog wel op voorsprong via een recordgoal van Vito van Crooij. Bij AZ werd Milos Kerkez de onverwachte matchwinner.

Sparta Rotterdam
2 - 3
AZ
AZ

Toeschouwers die bij de aftrap nog in de rij stonden voor een drankje zullen lichtelijk hebben gebaald. Mogelijk misten zij namelijk een historisch moment, want Van Crooij evenaarde het record van snelste Eredivisie-goal ooit. De aanvaller werd gelanceerd, omspeelde doelman Hobie Verhulst en scoorde. De vlag ging omhoog voor buitenspel, maar daar was geen sprake van. Na een VAR-oordeel telde de goal.

Het snelste Eredivisie-doelpunt ooit stond veertig jaar op naam van Koos Waslander. Als speler van NAC Breda scoorde hij op 20 maart 1982 al na acht seconden tegen PEC Zwolle '82. Waslander moet dat record nu delen met Van Crooij. Zo was het in ieder geval een historische middag op Het Kasteel. AZ hoopte na de vroege goal de stand gelijk te trekken en kreeg kansen via Pantelis Hatzidiakos en Tijjani Reijnders, maar een goal viel nog niet.

Sparta werd steeds meer teruggedrongen. Richting de rust moest doelman Nick Olij ingrijpen op een schot van Kerkez. Net toen de thuisploeg dacht met een 1-0 voorsprong de rust in te gaan, kreeg AZ een uitgelezen kans op 1-1. Bart Vriends haalde Vangelis Pavlidis neer in het strafschopgebied en de bal ging op de stip. De Griek schoot vervolgens zelf raak.

In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. Nu was het AZ dat de leiding nam en Sparta dat iets terug deed. Het begon bij AZ-linksback Kerkez, die de bal voor gaf vanaf de linkerflank. Waar Pavlidis voor rust zelf scoorde, zorgde hij er deze keer met een tikje voor dat Dani de Wit kon scoren. De aanvallende middenvelder zette zijn voet tegen de bal en zette AZ zo op voorsprong.

Vervolgens ging het op en neer. Kort na de 1-2 was Van Crooij opnieuw de gevierde man. Jonathan de Guzmán had een uitstekende pass in huis op zijn ploeggenoot. De aanvaller zette het op een lopen en verschalkte Verhulst met een fraai lobje over de doelman heen: 2-2. Ruim vijf minuten later zorgde Kerkez echter voor een nieuwe voorsprong van AZ door raak te volleren op aangeven van Sam Beukema. Sparta kreeg het daarna niet meer voor elkaar om te scoren, met debutant Charles-Andreas Brym binnen de lijnen.

AZ boekte zo de tweede zege van het seizoen. De Alkmaarders beginnen donderdag aan het tweeluik in de voorronde van de Conference League tegen Gil Vicente. Een week later wacht de reis naar Portugal. Tussendoor komt NEC op zondag op bezoek in het AFAS Stadion.