Pavlidis en basisdebutant Van Brederode bezorgen AZ eerherstel

AZ heeft de eerste Eredivisie-wedstrijd van het nieuwe seizoen omgezet in een overwinning. Dankzij doelpunten van Vangelis Pavlidis en de negentienjarige basisdebutant Myron van Brederode won de ploeg van Pascal Jansen met 2-0 van Go Ahead Eagles.

AZ
AZ
2 - 0
Go Ahead Eagles

AZ was op zoek naar eerherstel na de teleurstellende nederlaag tegen Dundee United (1-0) in de derde Conference League-voorronde. De inspiratie die ontbrak in Schotland, keerde echter niet meteen terug in Alkmaar. De absentie van spelers als Riechedly Bazoer, Jesper Karlsson en Jens Odgaard liet zich voelen; met name in de eerste helft liet het veldspel van AZ veel te wensen over.

Een van de spaarzame kansen voor de rust was na 33 minuten voor Dani de Wit. De middenvelder verscheen voor het doel van Jeffrey de Lange en zag de doelman redding brengen met de voet, al werd de situatie vervolgens afgefloten wegens buitenspel. AZ had in de eerste helft een overwicht aan balbezit, maar ervoer moeite om de defensie van Go Ahead de wil op te leggen

Kort voor de pauze was ook Go Ahead-linksback Bas Kuipers dicht bij het openingsdoelpunt. In een chaotische situatie ontving hij de bal van Finn Stokkers en waagde hij van dichtbij een kopbal; Hobie Verhulst strekte zich, tikte de bal onder de lat weg en voorkwam Kuipers' eerste Eredivisie-goal in 113 wedstrijden. In de tweede helft voerde AZ de druk op, creëerde het meer kansen en besliste het de wedstrijd.

Een schuiver van Håkon Evjen zeilde naast en een kopbal van Pavlidis belandde in de handen van De Lange, voordat het openingsdoelpunt twintig minuten voor tijd viel. Een lange bal van achteruit van Bruno Martins Indi kwam terecht bij Pavlidis, die Evjen bereikte en zelf doorliep naar de doelmond. Evjen bediende Aslak Fonn Witry, wiens strakke pass op waarde werd geschat door Pavlidis: 1-0.

Een opmerkelijk moment deed zich even later voor toen videoscheidsrechter Erwin Blank arbiter Allard Lindhout aanraadde beelden te bekijken van een vermeende elleboogstoot van De Wit bij verdediger José Fontán. In de ogen van Blank verdiende De Wit een rode kaart, maar Lindhout koos voor geel. AZ besliste de wedstrijd definitief in zijn voordeel dankzij basisdebutant Van Brederode, die vlak voor het doel op de juiste plek stond om er 2-0 van te maken.