Ontketende Oranje Vrouwen met zevenmijlslaarzen op weg naar EK

Reacties

De Oranje Vrouwen hebben vrijdag in een zeer eenzijdig duel opnieuw een grote stap gezet richting een EK-ticket. De regerend Europees kampioen toonde zich vele maten te groot voor Turkije.

Ontketende Oranje Vrouwen met zevenmijlslaarzen op weg naar EK
© Pro Shots
Turkije
Turkije
0 - 8
Nederland
Nederland

Aniek Nouwen was de verrassendste naam in de basis bij de Oranje Vrouwen. De verdediger van PSV vormde het centrale verdedigingsduo met Dominique Bloodworth. Ten opzichte van de vorige interlandperiode kon bondscoach Sarina Wiegman weer beschikken over Jackie Groenen en Shanice van de Sanden, die beiden aan de aftrap verschenen. De eveneens teruggekeerde Kika van Es moest daarentegen op de bank plaatsnemen.

Turkije bekleedt de 64ste plaats op de FIFA-ranking en mocht dus op papier geen partij zijn voor Oranje, de mondiale nummer drie. Ook in de praktijk was dat het geval. De vicewereldkampioen nam meteen het heft in handen in Izmir en gaf Turkije nauwelijks de kans om in de wedstrijd te komen. Wel creëerde de formatie van Wiegman aanvankelijk moeizaam mogelijkheden, een euvel dat zich afgelopen maand tegen Slovenië (2-4) ook al openbaarde.

Destijds was Oranje wel effectief en dat was vrijdag eveneens het geval. Halverwege de eerste helft brak Van de Sanden op aangeven van Vivianne Miedema de ban. De geur van buitenspel kleefde aan de treffer, maar in Izmir werd geen gebruikgemaakt van de VAR. Na een half uur had Nederland het duel feitelijk beslist. Sherida Spitse verzilverde een strafschop, na een Turkse overtreding op Daniëlle van de Donk. Oranjes topscorer aller tijden kon natuurlijk niet achterblijven: nog voor de onderbreking sloeg Miedema toe met een kopbal na een fijne voorzet van Van de Sanden. De pas 23-jarige spits staat daardoor al op 66 interlandgoals.

Eenrichtingsverkeer
Ook in het tweede bedrijf was er sprake van eenrichtingsverkeer - een Turkse speldenprik daargelaten -  en Oranje bekroonde het machtsvertoon met nog meer doelpunten. In de 56ste minuut rondde Van de Donk rustig af en niet veel later was Miedema weer succesvol, na opnieuw voorbereidend werk van uitblinker van Van de Sanden. Turkije legde Nederland werkelijk geen strobreed in de weg: via andermaal Van de Donk werd het 0-6 en voor de vierde keer was Van de Sanden de aangever.

Daarmee was het Turkse leed nog niet geleden, want opnieuw Van de Donk maakte er 0-7 van. Deze keer sloeg de Arsenal-middenvelder toe met het hoofd. Het laatste woord was aan Spitse, die op zeer vernuftige wijze (met een stift) een vrije trap benutte. In de slotfase vierde PSV-aanvaller Katja Snoeijs nog haar debuut als vervanger van Miedema. 

Zo blijft Nederland ook na vijf speelrondes foutloos in Groep A. In totaal maakte de equipe van Wiegman al 24 goals in deze kwalificatie. De groepswinnaars alsmede de drie beste nummers twee plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi in Engeland in 2021. Dinsdag speelt Oranje in Gelredome tegen Slovenië.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.