Onthutsend zwak Barça gooit koppositie te grabbel in Valencia

Barcelona heeft zaterdag in de tweede La Liga-wedstrijd onder de nieuwe trainer Quique Setién flinke schade opgelopen in de titelrace. Real Madrid kan zondag profiteren na de overwinning van Valencia op de Catalanen.

Valencia
Valencia
2 - 0
Barcelona
Barcelona

Het was in Mestalla afwachten hoe Setién zijn tactische plaatje zou gaan invullen na magere zeges op Granada en Ibiza in zijn eerste week als Barcelona-trainer. De opvolger van de ontslagen Ernesto Valverde liet Frenkie de Jong starten, dit keer als een van de vooruitgeschoven spelmakers in het 3-1-4-2-systeem. Zo had Sergio Busquets zijn positie als nummer 6 weer terug. Lionel Messi en Antoine Griezmann vormden het aanvalskoppel bij afwezigheid van de zwaar geblesseerde Luis Suárez.

De aanvallers van Barcelona kwamen in de eerste helft amper in het stuk voor. In de gevarenzone, althans. De bezoekers hadden veel balbezit en probeerden combinerend Valencia pijn te doen, maar er was te weinig diepte in het spel om echt gevaarlijk te worden. De Jong was dominant en had veel balbezit, maar vond de oplossing ook niet in de kleine ruimtes. Het gebrek aan kansen was zorgwekkend voor de koploper. Barcelona mocht zelfs nog van geluk spreken dat met 0-0 de rust werd gehaald.

Dat er nog geen achterstand was voor Barcelona na de eerste helft was te danken aan Marc-André ter Stegen. De Duitser had in de twaalfde minuut al een strafschop van Maxi Gómez gestopt, na een onbesuisde tackle van Gerard Piqué. Even later stond Ter Stegen op de goede plek toen Piqué de bal bijna in eigen doel werkte. Ter Stegen had in de eerste helft in totaal vijf reddingen, meer dan hij had in iedere andere helft van een La Liga-wedstrijd van Barça dit seizoen.

De fraaie redding van Marc-André ter Stegen bij de strafschop van Maxi Gómez.

Vlak na rust ging het wel mis voor Ter Stegen. De goalie was kansloos toen Jordi Alba een schot van Gómez van richting veranderde. Barcelona probeerde de druk op te voeren na de 0-1, maar veel grote kansen waren er niet. De beste mogelijkheid ontstond uit een geweldige voorzet van Alba. De daaropvolgende doelpoging van Messi werd fantastisch geblokt door Gabriel Paulista. Messi ging steeds nadrukkelijker zoeken naar de opening, maar ook hij was ongelukkig in de afwerking. Zo wilde het maar niet lukken uit vrije trappen en schoot hij voorlangs na een overstapje van Griezmann.

Setién probeerde meer diepgang aan het spel toe te voegen door Arturo Vidal in het veld te brengen voor Arthur. Dat was tevergeefs. Bij een counter van Valencia in de 77ste minuut nam de schade voor de Catalanen zelfs alleen maar toe. Na een dribbel van Ferrán Torres plaatste Gómez de bal in de verre hoek: 2-0. Het leek kort daarna nog erger te worden voor Barça. Paulista scoorde uit een corner, maar werd teruggefloten voor een overtreding op Busquets.

De Jong werd in de 85ste minuut gewisseld. Het wanhoopsoffensief leverde Barcelona ook niets op. Setién zal geschrokken zijn van het gebrek aan creativiteit en dreiging en de kwetsbaarheid achterin. Zondag kan Barcelona echt onttroond worden door Real Madrid, dat bij Real Valladolid gaat proberen een voorsprong te nemen op Barcelona.