Onhoudbaar bij Köln, de hoop van Dortmund: maak kennis met de opvolger van Peter Bosz

Reacties

Borussia Dortmund heeft zijn lot na het ontslag van Peter Bosz in de handen van Peter Stöger gelegd. Een verrassende keuze, maar eigenlijk ook weer niet. VI's Lentin Goodijk over het huwelijk tussen BVB en de 51-jarige Oostenrijker.

Onhoudbaar bij Köln, de hoop van Dortmund: maak kennis met de opvolger van Peter Bosz

Het was een wat vreemd beeld zondagmiddag. Nog voordat Borussia Dortmund het ontslag van Bosz officieel bekend had gemaakt, schoof Stöger al aan bij de persconferentie. Samen met algemeen directeur Hans-Joachim Watzke en sportief directeur Michael Zorc zetelde hij zich achter een microfoon. Het was een exemplarisch tafereel: Dortmund wilde letterlijk geen seconde verspillen aan de zoektocht naar een nieuwe trainer. Dinsdag staat de volgende competitiewedstrijd immers alweer op het programma.

Haastige spoed is zelden goed, maar van een paniekreactie was in dit geval geen sprake. Sterker nog: Dortmund wilde Stöger eigenlijk in de zomer al aanstellen. Nadat topkandidaat Lucien Favre de club had afgewezen, nam Dortmund contact op met de Oostenrijker, zo onthulde Watzke zondag. 'Dat waren zeer indrukwekkende gesprekken, maar hij was nog te nauw verbonden aan 1. FC Köln.'

Die club had Stöger afgelopen seizoen naar een historische vijfde plaats geleid. Een uitzonderlijke prestatie; het was de hoogste klassering van Köln in de Bundesliga sinds het seizoen 1991/92. Stöger genoot dan ook een nagenoeg onaantastbare status bij de club uit West-Duitsland. In 2013 nam Stöger in Keulen het stokje over van Holger Stanislawski en leidde hij de club meteen naar het kampioenschap in de Tweede Bundesliga.

Onder leiding van de ex-speler van de Oostenrijkse nationale ploeg promoveerden Die Geißböcke naar de Bundesliga, om daar de stijgende lijn gestaag door te trekken. Stöger zorgde ervoor dat de club zijn oude grandeur terugkreeg. Na 25 jaar plaatste Köln zich weer voor Europees voetbal. 'Dat is net zo knap als met een grotere club twee keer kampioen te worden', kwalificeerde Watzke die prestaties.

Periode Bosz in Dortmund: van recordstart naar ineenstorting

Na het verkopen van uitblinker Anthony Modeste deze zomer donderde de boel echter als een kaartenhuis in elkaar bij Köln. Onder Stöger beleefde de club een dramatische seizoenstart, maar de charismatische trainer genoot zoveel krediet dat de club niet hem, maar technisch directeur Jörg Schmadtke (met een contract tot medio 2023) daarvoor slachtofferde. Na twee punten uit de eerste veertien Bundesliga-duels voelde de club zich toch genoodzaakt om afscheid te nemen van Stöger.

Teleurgesteld trok Stöger naar Oostenrijk om na een hectische periode tot rust te komen. Zaterdagavond was hij op bezoek bij zijn moeder in Wenen toen plotseling de telefoon ging: of hij nu wél trainer van Dortmund wilde worden. Zondagmiddag gaf hij zijn eerste training in het zwart-geel.

Zo onwaarschijnlijk snel kan het dus gaan, ook in de Europese top. Toen Stöger zondag aanschoof, waren de handtekeningen nog niet eens gezet. Waarom zo'n haast? Stöger had simpelweg geen bedenktijd nodig. 'Ik zit hier met veel vreugde, een korte nacht en een hele hoop emoties. Dit is een once in a lifetime opportunity', jubelde de Oostenrijker. 'Voor mij kwam het ook als een verrassing', gaf Stöger toe. Maar wel een welkome verrassing.

Dortmund ziet in Stöger de ideale kandidaat, omdat hij uitblinkt in de twee gebieden waarin Bosz zo tekortschoot. Eén is de defensieve stabiliteit. 'Niemand twijfelt eraan of wij uitstekend voetbal kunnen spelen, maar de defensieve stabiliteit ontbreekt. Dat is wat we het meeste missen', gaf Zorc zondag aan. 'Stöger heeft vier jaar lang uitstekend werk verricht bij Köln en heeft laten zien dat zijn team gekenmerkt wordt door grote stabiliteit.' Met een huis-tuin-en-keuken-verdediging kreeg hij bij Köln het afgelopen seizoen slechts twee tegentreffers meer dan Dortmund.

Twee is empatisch vermogen. In de laatste maanden werd het op pijnlijke wijze meer en meer duidelijk dat Bosz zijn spelers niet meer volledig kon overtuigen volgens zijn visie te spelen. Bosz had niet het vermogen om dat om te draaien. 'Het probleem is iets mentaals. Het zit tussen de oren', verzuchtte Nuri Sahin afgelopen weekend na de beschamende thuisnederlaag tegen Werder Bremen. De speelwijze van Bosz is alleen mogelijk met volledige overgave van alle spelers en die overgave was er simpelweg niet meer. 'Stöger heeft wél grote empathische kwaliteiten. Hij kan een elftal samenbrengen als er scheuren en barsten zijn', vertelde Zorc.

Bovendien heeft Stöger het karakter om iets los te maken bij een elftal. Op foto's ziet hij er wat onhandig, ongepolijst uit - het lijkt soms alsof hij sinds de puberteit zijn tanden niet meer gepoetst heeft - maar hij staat in Duitsland bekend als één van de meest aimabele karakters uit de voetbalwereld. Met zijn charisma zorgt hij immer voor een goede sfeer, langs de lijn manifesteert hij zich fanatiek coachend als twaalfde man en zijn spelers lopen doorgaans openlijk met hem weg.

Precies dat fanatisme werd juist zo gemist bij Bosz. Typerend was zijn gelaten lichaamstaal tijdens de historische Kohlenpott-derby tegen Schalke 04, waarin Dortmund een 4-0 voorsprong uit handen gaf. Schalke-trainer Domenico Tedesco gooide iedere vezel van zijn lichaam in de strijd om zijn elftal naar voren te schreeuwen, Bosz beschouwde de zwanenzang van zijn ploeg hoofdschuddend vanaf de bank.

PeriodeClub
2004-06Austria Wien
2007-10Vienna
2010-2011Grazer AK
2011-12Wiener Neustadt
2012-13Austria Wien
2013-20171. FC Köln
2017-hedenBorussia Dortmund

Is het met Stöger dan wel een ideale match? Er zijn wel kanttekeningen. Stöger heeft geen enkele ervaring met werken in de Europese top. Voor Köln stond hij alleen in zijn vaderland aan het roer bij Austria Wien, Wiener Neustadt, Grazer AK en Vienna. Zijn prestaties met Köln waren dit seizoen bedroevend en veel problemen waar Bosz mee te maken had, zullen ook zijn opvolger dwars zitten: een ontevreden topscorer, geblesseerde sterspelers en een zwakke doelman.

Dortmund koos er daarom voor om Stöger slechts een contract voor zeven maanden voor te schotelen. Daarin moet de Oostenrijker bewijzen rijp te zijn voor de top. Hij lijkt zich er zelf niet al te druk om te maken. 'Als ze me een contract voor twee weken hadden geboden, had ik ook getekend', grapte hij al. Dinsdagavond beleeft hij tegen FSV Mainz 05 zijn vuurdoop.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.