Onherkenbare Klaassen staat symbool voor Everton

Davy Klaassen speelde donderdagavond een helft mee met Everton tegen Olympique Lyon (1-2), daarna wisselde Ronald Koeman de speler voor wie hij afgelopen zomer nog 24 miljoen euro betaalde aan Ajax.

Klaassen maakte in die eerste 45 minuten een vertwijfelde indruk en leek in niets op de speler die Ajax vorig seizoen bijna wekelijks bij de hand nam. De middenvelder miste bij een 1-0 achterstand nog een grote kans op de gelijkmaker. 'Je ziet wat een gebrek aan vertrouwen met spelers kan doen', zegt Everton-manager Koeman.

'Zelf heb ik dat ook meegemaakt. Ik was een goede speler vroeger, maar ook ik had soms momenten van twijfels en verkeerde keuzes in balbezit. Davy heeft het momenteel moeilijk, zoals de hele ploeg. We haalden, zeker voor rust, allemaal geen goed niveau, we verspeelden te makkelijk ballen, kozen voor moeilijke oplossingen. Momenteel moeten wij het niet zoeken in kort spel. Daarvoor missen we nu vertrouwen en kwaliteit. Na rust (toen Klaassen gewisseld was, red.) speelden we veel directer, kregen we meteen grip. We scoren een goede gelijkmaker (Ashley Williams) en hadden kansen op de winst, maar zie je dat die goal in de lijn van onze situatie aan de andere kant valt. Dat is het verschil tussen Lyon en Everton. Zij hebben aan een beetje ruimte wel genoeg om van een kans een goal te maken.'

Koeman voelt de druk toenemen bij Everton, dat zestiende staat in de Premier League en in de Europa League met één punt uit drie duels de slechtste start ooit kent van een Engelse ploeg in dat toernooi. Zondag wacht Arsenal, een do or die-wedstrijd voor Koeman die zich maar vasthoudt aan het spel tegen Lyon na rust. 'De energie en strijdlust, die waren goed, dat moeten we sowieso brengen.' Wel kan hij zondag weer beschikken over Wayne Rooney en Leighton Baines. Het ervaren duo kreeg donderdag rust, net zoals Gylfi Sigurdsson, hoewel de IJslandse recordaankoop na rust Morgan Schneiderlin kwam vervangen.