Ongelukkige Morata steelt de show bij afscheid Fàbregas

Chelsea is zaterdag doorgedrongen tot de vierde ronde van de strijd om de FA Cup. Het team van manager Maurizio Sarri rekende op eigen veld af met Nottingham Forest dankzij een dubbelslag van Álvaro Morata. Cesc Fàbregas miste voor rust een strafschop in zijn mogelijk laatste wedstrijd voor Chelsea.

Chelsea
Chelsea
2 - 0
Nottingham Forest

Sarri gunde de Spanjaard een basisplaats in de rol van Jorginho en schoof hem ook de aanvoerdersband om de arm tegen Nottingham. Chelsea domineerde in de eerste twintig minuten en kreeg daarin drie mogelijkheden. Nottingham-doelman Luke Steele redde vroeg op een uithaal van Davide Zappacosta en keerde later een kopbal van Morata, die recht op hem af kwam. Claudio Yacob gooide zich op zijn beurt met succes voor een poging van Callum Hudson-Odoi.

Na een half uur kreeg Chelsea de uitgelezen kans de wedstrijd open te breken. David Luiz opende fraai op Zappacosta, die de bal opzij speelde naar Ruben Loftus-Cheek. Nog voor die goed en wel zijn actie in kon zetten ging hij echter al over het been bij Danny Fox, met een strafschop tot gevolg. Fàbregas zette zich achter de bal, maar schoot weifelend in. Doelman Steele dook op zijn beurt goed naar zijn rechterhoek en hield de inzet uit het doel.

Voor Fàbregas kwam er zo een lichte rouwrand aan zijn waarschijnlijk laatste optreden voor Chelsea. De 31-jarige middenvelder staat op het punt een transfer naar AS Monaco te maken en is waarschijnlijk al weg vóór de eerstvolgende wedstrijd die Chelsea speelt, aanstaande dinsdag tegen Tottenham Hotspur. De vraag is of voor zijn landgenoot en (nu nog) teamgenoot Morata een vergelijkbaar scenario in werking treedt.

Hij was het die zaterdag in de tweede helft opstond en Chelsea bij de hand nam naar een zege, en dat in een van de ongelukkigste perioden in zijn loopbaan. De spits verkeert niet in de beste sferen, door de aanhoudende kritiek op zijn lage moyenne en gemiste kansen bij Chelsea. Zaterdag verliep de afronding beter: vier minuten na rust tikte hij van dichtbij binnen na uitstekend voorbereidend werk van Hudson-Odoi aan de rechterkant van het veld: 1-0.

Morata tekende daarmee voor zijn eerste doelpunt voor Chelsea sinds 29 november, toen hij trefzeker was tegen PAOK Saloniki in de Europa League. En daar bleef het niet bij, want de spits schreef na bijna een uur ook de 2-0 op zijn naam. Opnieuw hield Hudson-Odoi zijn bewakers bezig op de rechtervleugel en weer was de voorzet op maat. Dit keer kopte Morata de bal uitstekend langs Steele. Evenals bij zijn eerste doelpunt vierde de spits zijn goal nauwelijks, hetgeen de geruchten de komende dagen verder zal doen toenemen.

Een kleine twintig minuten voor tijd stond de aanvaller zijn plaats af aan César Azpilicueta, mogelijk voor de laatste maal. Daarna verliet ook Fàbregas het veld, onder luid applaus van de fans in Londen. Aan de stand veranderde niets meer; Hudson-Odoi en Ross Barkley waagden zonder succes nog een poging de score uit te breiden tegen The Tricky Trees. De vraag is hoe de dubbelslag van Morata de gedachten van Sarri beïnvloedt. Een verhuurperiode bij Sevilla lijkt te naderen; in zijn plaats komt Gonzalo Higuaín mogelijk naar Stamford Bridge.