Ongelukkig Vitesse baalt na megamisser Openda tegen AS Roma

Vitesse heeft grote kansen laten liggen om AS Roma pijn te doen. De Italianen wonnen de eerste ontmoeting in de achtste finale van de Conference League dankzij een goal van Sérgio Oliveira.

Vitesse
Vitesse
0 - 1
AS Roma
AS Roma

Met Roma trof Vitesse een Italiaans topteam, maar wel de defensief meest kwetsbare ploeg uit de top van de Serie A. Dat er tegen het team van trainer José Mourinho wat te halen viel, bleek in de eerste helft direct. Loïs Openda was daarbij de grootste bron van gevaar. De Belgische topschutter van Vitesse liet in de achtste minuut een aardige kans op de 1-0 liggen. Uit een voorzet van Maximilian Wittek stuitte de aanvaller van dichtbij in de korte hoek op doelman Rui Patrício.

De Roma-verdedigers hadden hun handen vol aan Openda. Laatstgenoemde dacht na ruim tien minuten recht te hebben op een strafschop na een duwtje van Ibañez, maar de Poolse arbitrage wuifde de penaltyclaim weg. Kort daarna zag Vitesse een goal van Adrian Grbic afgekeurd worden vanwege buitenspel. De dreigende momenten stonden symbool voor de problemen die de Romeinen ondervonden in Arnhem.

Nadat Openda in kansrijke positie naast had geschoten na ruim een halfuur, kreeg hij in de 34ste minuut zonder twijfel de grootste kans van de wedstrijd. Rui Patrício leverde de bal nogal knullig in bij Grbic, die zijn aanvalspartner in stelling bracht. Vanaf enkele meters miste Openda de niet te missen kans door over te schieten. Hij had daarbij wellicht ook last van het erbarmelijke veld, waarover Mourinho woensdag al zijn beklag had gedaan.

Mourinho had in Arnhem ook donderdagavond weinig reden tot vrolijkheid, tot de extra tijd van de eerste helft. Na een afgeslagen corner viel de bal via Gianluca Mancini plotseling goed voor Sérgio Oliveira. De Portugese middenvelder knalde zonder aarzeling raak in de kruising: 0-1.

Mourinho liet bij een driedubbele wissel bij de start van de tweede helft onder anderen Rick Karsdorp invallen. Roma hield na rust de ruimtes klein en probeerde het tempo uit de wedstrijd te halen. Dat werkte goed voor de Italianen, zo'n grote kansen als Vitesse voor rust kreeg, waren er in de tweede helft niet meer. Wél kreeg het slotoffensief van Vitesse een grote impuls doordat Sérgio Oliviera zijn tweede gele kaart en dus rood kreeg na een overtreding op Wittek.

Met Nikolai Baden Frederiksen, Thomas Buitink en Riechedly Bazoer als invallers probeerde Vitesse het numerieke overwicht uit te buiten. Vitesse zette aan, maar het was tevergeefs. De Arnhemmers moeten volgende week in Stadio Olimpico proberen een achterstand weg te poetsen.