Ongelooflijke mijlpaal bewijst het: de jeugd heeft de toekomst bij Man Utd

Reacties

Hoewel de laatste jaren sportief gezien tegenvallen, is Manchester United toch nog zeker een van de grootste clubs op deze aardbol. De jeugdopleiding van de Engelse recordkampioen heeft een enorm aandeel gehad in het succes van The Red Devils. Zondag zal er voor de competitiewedstrijd tegen Everton, thuis op Old Trafford, een ongelooflijke mijlpaal bereikt worden.

Ongelooflijke mijlpaal bewijst het: de jeugd heeft de toekomst bij Man Utd
© Pro Shots
Manchester United
Manchester United
1 - 1
Everton
Everton

Als Ole Gunnar Solskjaer zondag in ieder geval één zelfopgeleide speler in de wedstrijdselectie opneemt, iets wat zeker zal gaan gebeuren, dan bereikt United de grens van 4000 wedstrijden op rij (!) met daarin in ieder geval één speler uit de eigen opleiding bij de groep. Deze absurde reeks begon op 30 oktober 1937, met een wedstrijd in de Second Division tegen Fulham op Craven Cottage.

In de jaren hierna zaten er altijd spelers die door United zijn opgeleid bij het eerste elftal. Bekend zijn bijvoorbeeld de Busby Babes, een zeer jeugdige ploeg uit de jaren vijftig, en The Class of 92. Daarin zaten onder meer spelers als David Beckham, Ryan Giggs, de broertjes Neville en Paul Scholes. In de huidige selectie zijn Axel Tuanzebe, Scott McTominay, Jesse Lingard en Mason Greenwood slechts een paar spelers die in de opleiding van United werden klaargestoomd voor het grote werk.

© Pro Shots

Ook Marcus Rashford, inmiddels al een tijdje een vaste basisspeler bij United, loopt al even rond bij de club. 'De jeugdopleiding vervult een erg belangrijke rol in de geschiedenis van de club', zegt de aanvaller tegen de BBC. 'Ze vormen je daar tot een Manchester United-persoon en een Manchester United-speler. Dat proces begint al eerder dan je kan herinneren. Er zijn spelers die hier al sinds hun vijfde of zesde rondlopen.' Rashford zelf werd op zijn zevende in de United-opleiding opgenomen. 'Ik was nog gewoon plezier aan het maken tot ik een jaar of elf, twaalf was', geeft hij toe.

'Je hebt dan nog geen idee hoe goed je kan worden', vervolgt Rashford, inmiddels 22 jaar oud. 'Je maakt gewoon plezier met kinderen waarmee je opgroeit en die dankzij het voetbal je vrienden zijn geworden. Maar als ik er nu aan terugdenk, aan wat we deden op de trainingen, dan zie ik dat het proces om een speler van United te worden toen al in gang was gezet.'

Rashford heeft nu 191 wedstrijden in het eerste elftal van United gespeeld en maakte daarin 58 doelpunten. 'De spelers waar ik tegenop keek zijn nu natuurlijk veel ouder', lacht de aanvaller. 'Nu kijken jonge talenten op naar ons. Dat gaat allemaal zo snel. Nu zijn ik en Scott McTominay voorbeelden, over een paar jaar zijn dat weer andere jonkies. Er zullen bij deze club altijd talenten doorkomen.'

Paul Pogba kwam in 2009 in de jeugdopleiding van United terecht. 'Ik hoop dat ik de jonge spelers die nu in het eerste elftal doorbreken kan helpen', zegt de Fransman op de website van United. 'Dit is een van de grootste clubs van de wereld en misschien wel de grootste club uit de geschiedenis van het voetbal. De talenten krijgen de kans om daar deel van uit te maken. Dus ik zeg tegen deze jongens: 'Pak je kans, speel en geniet. Je bent jong, je bent goed, dus je hebt niets waar je je druk over hoeft te maken'. Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn.'

© Pro Shots

United won donderdag in de Europa League met 4-0 van AZ en Solskjaer had voor dit duel negen spelers met een achtergrond in de eigen opleiding bij de selectie zitten. In de Premier League staat de ploeg van Solskjaer na zestien speelronden op de vijfde speelronde. Everton, de tegenstander van zondag, vinden we terug op de veertiende plek.

Premier League

Stand Premier League 2019/2020

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Liverpool
38
32
3
3
85-33
+52
99
2
Manchester City
38
26
3
9
102-35
+67
81
3
Manchester United
38
18
12
8
66-36
+30
66
4
Chelsea
38
20
6
12
69-54
+15
66
5
Leicester City
38
18
8
12
67-41
+26
62
6
Tottenham Hotspur
38
16
11
11
61-47
+14
59
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.