Ongekende VAR-chaos in Engeland: 'De Premier League staat weer voor schut'

Reacties

Brighton & Hove Albion miste zaterdag in de uitwedstrijd tegen West Bromwich Albion twee strafschoppen, maar na afloop was scheidsrechter Lee Mason de gebeten hond. Dat viel gezien de enorme chaos na de afgekeurde goal van Lewis Dunk nog goed te begrijpen ook.

Ongekende VAR-chaos in Engeland: 'De Premier League staat weer voor schut'
© Pro Shots
West Bromwich Albion
West Bromwich Albion
1 - 0
Brighton & Hove Albion
Brighton & Hove Albion

Dunk leek Brighton met een slim genomen vrije trap op gelijke hoogte te brengen, maar uiteindelijk ging er een streep door zijn goal. Waarom, dat was voor veel spelers niet helemaal duidelijk. Mason keurde de goal eerst af, maar vervolgens weer goed. De VAR bemoeide zich ermee en de treffer werd alsnog geannuleerd.

Hoe zat dat precies? Toen Dunk klaarstond voor de vrije trap floot Mason. De scheidrechter had niet gezien dat doelman Sam Johnstone helemaal nog niet klaar stond, maar zijn muur aan het neerzetten was. De arbiter schrok ogenschijnlijk van de West Brom-spelers die hem daarop wezen en keurde de treffer af. Vervolgens attendeerden de Brighton-spelers en de VAR hem erop dat hij wél gefloten had en wees hij naar de middenstip.

En toen werd het pas echt gek. De VAR greep immers nog een keer in. In de herhaling was wel degelijk een fluitje hoorbaar, maar vanuit de videokamer werd geoordeeld dat er nóg een keer gefloten was door Mason voordat de bal de doellijn had gepasseerd. Door twee fluitjes werd de goal dus afgekeurd.

Dit tot woede van Dunk. 'Het is beschamend, een verschrikkelijke beslissing', foeterde de Brighton-aanvoerder voor de camera van Sky Sports. 'Ik vroeg aan de scheidsrechter: mag ik 'm nemen? Hij floot en ik scoorde. Alleen omdat er druk op hem werd uitgeoefend keurde hij de goal af. Waarom komt hij nu niet met de pers praten over deze beslissing? Dat doen ze nooit: ze verstoppen zich in hun bubbel. Ik denk dat hij geen idee had wat hij nu eigenlijk aan het doen was. Of hij de controle over de wedstrijd verloor? Ja, dat was gewoon zo. Dat is een feit.'

Ook de Engelse analisten geloofden hun eigen ogen niet. 'Dit is krankzinnig. Lee Mason en Simon Hooper (de dienstdoende VAR, red.), het dreamteam', zei Paul Merson cynisch. 'Dit kan je toch niet bedenken? Ik heb zoiets nog nooit gezien. Ze zijn het helemaal kwijt.' Alex Scott, voormalig international van het Engelse vrouwenteam, vulde aan: 'De Premier League staat weer voor schut met deze beslissing. Dit kan niet nog eens gebeuren.'

Premier League

Stand Premier League 2020/2021

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
15
Southampton
38
12
7
19
47-68
-21
43
16
Brighton & Hove Albion
38
9
14
15
40-46
-6
41
17
Burnley
38
10
9
19
33-55
-22
39
18
Fulham
38
5
13
20
27-53
-26
28
19
West Bromwich Albion
38
5
11
22
35-76
-41
26
20
Sheffield United
38
7
2
29
20-63
-43
23
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.