Ongekende penaltyreeks brengt Oranje finale

Jong Oranje staat in de finale van het EK Onder-21. Maar vraag niet hoe. De ploeg van Foppe de Haan zwalkte, wankelde, herstelde zich en ontsnapte tegen Jong Engeland na een ongekende strafschoppenreeks (1-1).

Jong Oranje was voorzichtig begonnen. Het had er de schijn van dat de tactiek van coach Foppe de Haan bedoeld was de Engelse beloftes te laten uitrazen om dan toe te slaan.

Het leek een succesvol strijdplan als het ging om het onschadelijk maken van een Engelse dadendrang. Op een onterecht wegens buitenspel teruggefloten Leroy Lita na bleef het echte gevaar aanvankelijk achterwege.

Het was echter een schijnoverwinning, omdat Nederland aanvallend wel wat kansen afdwong maar niet het enthousiasme liet zien dat de basis voor het succes op het jeugd-EK was geweest.

Dat bleek eens te meer nadat Jong Engeland zes minuten voor rust op voorsprong was gekomen. Lita won een duel van Ron Vlaar en passeerde doelman Boy Waterman bij de eerste paal: 0-1.

Engeland kon zich zonder al te veel problemen beperken tot het verdedigen van de voorsprong. Pas na het inbrengen van Roy Beerens voor Otman Bakkal na een uur leek het besef te groeien dat de finale aan de neus van Oranje voorbij zou gaan.

Maar pas in de laatste minuut was het raak via een omhaal van Maceo Rigters: 1-1. Met iets meer geluk was Nederland er zelfs met de volle buit vandoor gegaan, maar de vrije trap van Babel ging net over.

In de verlengingen ging Oranje door waar het gebleven was. Jong Engeland, dat noodgedwongen speelde met een aangeslagen Steven Taylor, probeerde te overleven. Na het ook nog eens wegvallen van Nedum Onuoha (liesblessure) was het in de tweede verlenging nog meer Nederland wat de klok sloeg.

De ploeg van Stuart Pearce hield stand tot de strafschoppenreeks. Maar daarin viel de taaie Engelse ploeg om na in totaal 32 strafschoppen, waarvan er slechts zeven werden gemist. Pas na de misser van Anton Ferdinand besliste Gianni Zuiverloon de halve finale.