Ongekende blamage voor Kerk in bekertoernooi, opluchting bij Slutsky

Gyrano Kerk en Lokomotiv Moskou liggen uit de Russische beker. De Stoomlocomotieven blameerden zich donderdag door met ruime cijfers te verliezen van Yenisey Krasnoyarsk, dat uitkomt op het tweede niveau. Rubin Kazan en Zenit Sint-Petersburg bekerden wel verder.

Kerk begon op de bank en zag hoe Lokomotiv het voor rust al helemaal weggaf. Valeri Kichin opende met een weergaloze omhaal de score en Aleksandr Lomakin maakte er na 38 minuten uit een strafschop 0-2 van. Nair Tiknizyan veroorzaakte die penalty en pakte bovendien zijn tweede gele kaart.

Marvin Compper en Dmitri Loskov, de assistent-trainers die de honneurs waarnemen na het vertrek van Markus Gisdol, lieten Kerk bij aanvang van de tweede helft invallen. De voormalig rechtsbuiten van FC Utrecht werd na ruim een uur voetballen onderuitgehaald door Germán Ferreyra en verdiende een strafschop. Die werd echter gemist door Rifat Zhemaletdinov.

Andrey Okladnikov zette Yenisey vervolgens op 0-3 en Mikhail Komkov bepaalde de eindstand op 0-4. Hij miste een strafschop, maar schoot in de rebound wel raak. Yenisey meldt zich nu in de kwartfinale van de Russische beker. Later op de donderdag komen ook Rubin Kazan en Zenit Sint-Petersburg in actie.

Rubin Kazan
Het Rubin Kazan van Leonid Slutsky verloor de laatste vier competitiewedstrijden en kon een succesje in de beker dus wel gebruiken. Donderdagavond werd Rotor Volgograd in eigen huis met 2-1 verslagen. Vitali Lisakovich scoorde twee keer uit een strafschop. Het doelpunt van Rotor werd gemaakt door Roman Minaev. Bij de bezoekers deed Amsterdammer Imran Oulad Omar negentig minuten mee.

Zenit Sint-Petersburg
Zenit had op eigen veld weinig moeite met KamAZ Naberezhnye Chelny, de nummer elf op het tweede niveau. Andrei Mostovoy opende na zeventien minuten, na een vrije trap van Danil Krugovoy, de score. Via een dubbelslag van Yuri Alberto en een fraaie goal met de buitenkant van de voet van Aleksandr Erokhin liep het Zenit van Sergei Semak voor rust uit naar 4-0. Mostovoy pikte na rust zijn tweede treffer mee en het slotakkoord was aan Artem Dzyuba, die raak kopte na een voorzet van Douglas Santos. De fans van Zenit zongen voor de wedstrijd nog Yaroslav Rakitskiy toe, de Oekraïense verdediger die eerder deze week zijn contract inleverde.

Het is overigens de vraag of er nog veel meer wedstrijden gevoetbald gaan worden in Rusland. Sport-Express schrijft dat de Russische competitie mogelijk wordt stopgezet. Nagenoeg alle buitenlandse spelers lijken te (willen) vertrekken en als gevolg van de sancties hebben clubs moeite om de salarissen te betalen.