Ongekend penaltydrama doet Real Madrid de das om in Valencia

Real Madrid is zondag in Valencia tegen een onverwachte nederlaag aangelopen op een avond vol strafschoppen en VAR-beslissingen tegen De Koninklijke.

Valencia
Valencia
4 - 1
Real Madrid
Real Madrid

Er leek zondagavond weinig aan de hand voor Real Madrid. Karim Benzema brak halverwege de eerste helft de ban met een schot van afstand. Valencia, dat zich onder de verguisde eigenaar Peter Lim richting de gevarenzone beweegt, werd een helpende hand geboden.

Na een half uur wees scheidsrechter Jesús Gil naar de stip na hands van Lucas Vásquez. Carlos Soler nam plaats achter de bal, stuitte eerst op Thibaut Courtois, schoot in de rebound tegen de paal en zag vervolgens Yunus Musah wel raak schieten. De VAR greep echter in. Musah was namelijk te vroeg ingelopen zodat de treffer geen doorgang kon vinden, maar omdat ook Vásquez te snel was geweest kreeg Soler een nieuwe kans.

Dit keer maakte de middenvelder geen fout. De verrassende gelijkmaker bleek slechts het begin van een avond, die door de VAR, de arbitrage én de strafschoppen tegen Real Madrid een ongekend verloop kreeg.

Kort voor rust werden de technische hulpmiddelen opnieuw geraadpleegd, met voor De Koninklijke weer vervelende gevolgen. Want Raphaël Varane kreeg een eigen goal op zijn naam, nadat na het beoordelen van de beelden was vastgesteld dat de bal ondanks verwoede pogingen van Courtois over de doellijn was gegaan.

De Madrileense pogingen om Mestalla alsnog met een positief resultaat te verlaten werden door nog twee strafschoppen compleet gefrustreerd. In de 52ste minuut was Marcelo de schuldige met een overtreding op Maximiliano Gómez. Negen minuten later was het de beurt aan Sergio Ramos, die de bal met de hand voor Musah weg sloeg. Op advies van de VAR wees Jesús Gil andermaal naar de stip.

Soler bewees beide keren te hebben geleerd van zijn eerste misser. Want hij verzilverde ook deze twee buitenkansjes, waarmee hij in de voetsporen trad van Alen Peternac, die in 1996 namens Real Valladolid de laatste was geweest die drie penalty's in één wedstrijd benutte. De middenvelder deelde ook de genadeklap uit aan Real Madrid, dat door de nederlaag blijft steken op de vierde plaats.

Real Sociedad
2 - 0
Granada
Granada

Real Madrid heeft vier punten achterstand koploper Real Sociedad, dat eerder op de dag geen problemen had met Granada. De Baskische ploeg won met 2-0 dankzij goals van Nacho Monreal en Mikel Oyarzabal. De wedstrijd in San Sebastian kende een opvallende aanloop, omdat Granada tevergeefs een beroep had gedaan op de Spaanse bond om de wedstrijd tegen Real Sociedad uit te stellen vanwege een corona-uitbraak.

De PSV-opponent in de Europa League had slechts zeven spelers uit de A-selectie beschikbaar. Maar de bond bleek doof voor de argumenten van Granada. Volgens de afspraken wordt uitstel alleen toegewezen als er nog maar vijf spelers uit de A-selectie inzetbaar zijn. Keepertrainer Juan Carlos Fernández, die de honneurs waarnam voor de ook afwezige trainer Diego Martínez, moest een beroep doen op de nodige jeugdspelers. Mede vanwege het ontbreken van de nodige krachten kon Granada Real Sociedad niet van de zege afhouden.