Onfortuinlijke Lukaku helpt City aan zege in derby van Manchester

Het initiatiefrijke voetbal van Manchester City heeft het op Old Trafford gewonnen van het reactieve spel van Manchester United. Romelu Lukaku speelde een schlemielige hoofdrol in de stadsderby (1-2).

City-manager Pep Guardiola had getracht zijn United-collega José Mourinho op het verkeerde been te zetten door zonder echte spits te spelen. Het was een poging om de door de Portugees geparkeerde bus in beweging te krijgen. De valse spits moest het verdedigingscentrum verleiden tot het instappen en zo ruimte te maken achter defensie.

Getuige het aantal kansen in de eerste helft – met 75% balbezit voor The Citizens - was het een geslaagde tactiek. City nam negen keer het doel van United onder vuur. Zo werd Gabriel Jesus na ruim een kwartier door een splijtende pass van Fernandinho in stelling gebracht. De Braziliaan zette Marcus Rojo te kijk, maar zijn schot was te slap om doelman David De Gea in de problemen te brengen.

De Spaanse goalie moest in de 43ste minuut wel handelend optreden nadat Leroy Sané uit een moeilijke hoek had uitgehaald na een fout van Ashley Young. Het bleek uitstel van executie, want de corner leverde City de openingstreffer op. Via United-spits Lukaku kwam de bal voor de voeten van David Silva, die acrobatisch de 0-1 maakte.

Maar het antwoord op de bevrijdende opening liet niet lang op zich wachten. Ook United werd daarbij geholpen. Want zowel Nicolás Otamendi als Fabian Delph ging in de fout, waardoor Marcus Rashford met fortuin de bal voor zijn voeten kreeg. De aanvaller kende geen genade: 1-1.

Voor de aanvaller was het een bevestiging van zijn cruciale rol in de doelpunten op Old Trafford dit seizoen. Rashford was bij elf van de twaalf doelpunten in het Theatre of Dreams betrokken. Zes goals zette hij op zijn naam.

De bijdrage van Rashford bleek echter niet de basis voor een vervolg van de perfecte score van United dit seizoen op eigen veld. The Mancunians moesten hun eerste thuisnederlaag sinds 10 september 2016 incasseren. City was de laatste en ook de volgende die Old Trafford met drie punten verliet.

In de 54ste minuut legde City een volgende steen voor de destructie van de rivaal. Na een vrije trap van Silva probeerde Lukaku de bal weg te werken, maar via het lichaam van Chris Smalling kwam de bal pardoes terecht voor de voeten van Otamendi: 1-2.

Het bleek de winnende treffer van de derby van Manchester. Mourinho bracht onder anderen Zlatan Ibrahimovic nog binnen de lijnen. Het bleek tevergeefs. In de 85ste minuut stond doelman Ederson de gelijkmaker in de weg. Op zowel de inzet van Lukaku als de poging van Juan Mata had hij de passende redding paraat.

City, dat in het laatste kwartier onder druk stond, boekte zo bij de rivaal de veertiende zege op rij in de Premier League en heeft het record van Arsenal uit het seizoen 2001/02 verbroken. The Citizens hebben United door het succes in de Premier League op elf punten gezet.