'One Season Wonder' Michu verlaat het voetbal via de achterdeur

Reacties

In 2013 werd hij in verband gebracht met een miljoenentransfer naar Arsenal, nog geen vier jaar later heeft Michu het profvoetbal verlaten via de achterdeur. Zo snel als de carrière van de Spanjaard ontbrandde, zo snel doofde hij ook weer.

'One Season Wonder' Michu verlaat het voetbal via de achterdeur

Michu geniet zijn jeugdopleiding bij Real Oviedo en komt via Celta de Vigo in 2011 bij Rayo Vallecano terecht. Het blijkt een gouden zet van de club uit Madrid, waar Michu met Atlético Madrid-huurling Diego Costa een succesvol aanvalsduo vormt. Samen zijn ze goed voor 25 competitietreffers in de Primera División, vijftien daarvan komen van Michu.

Waar Costa weer terugkeert naar Atlético, kiest Michu voor een Engels avontuur. In de Premier League breekt hij pas echt door. De Spaanse aanvaller vormt het perfecte aanspeelpunt voor de ploeg van trainer Michael Laudrup, maar onderscheidt zich vooral door zijn doelpunten. In zijn debuutseizoen in de loodzware Premier League scoort hij achttien keer en bovendien helpt hij The Swans met een goal in de finale aan de League Cup, de enige hoofdprijs in de geschiedenis van de club.

Na zijn spectaculaire entree in Engeland lijkt Michu niet te behouden voor Swansea. Vooral Arsenal, dat door Michu in het eigen Emirates Stadium met twee treffers over de knie wordt gelegd, hengelt nadrukkelijk naar de diensten van de Spaanse aanvalsleider. Bedragen van 35 miljoen zingen rond en dus trekt Swansea zijn conclusies: Wilfried Bony wordt voor veel geld overgenomen van Vitesse.

Michu passeert Arsenal-doelman Wojciech Szczesny.
Michu passeert Arsenal-doelman Wojciech Szczesny.

De transfer van Michu ketst echter af en dus besluit Laudrup hem als hangende spits achter Bony op te stellen in eenzelfde rol als bij Vallecano. Het seizoen begint nog overwegend positief met twee treffers in zijn eerste vijf Premier League-duels en zelfs een debuut in het Spaanse nationale elftal. Daarna slaat het noodlot toe. Achtereenvolgens een knie- en een enkelblessure teisteren de 27-jarige spits, maar ook als hij wel fit is maakt hij geen indruk meer. Michu lijkt zijn neus voor de goal kwijt, waardoor zijn tweede seizoen in Wales uitloopt op een teleurstelling. In Engeland krijgt hij het predikaat 'One Season Wonder'.

Evengoed maakt hij in de zomer van 2014 een prachtige transfer. Napoli ziet het zitten in Michu en haalt hem naar de top van de Serie A, maar ook in Napels breekt Michu geen potten. In totaal komt de routinier tot zeven schamele wedstrijden met nul treffers. Het leidt tot een vrije val. Swansea heeft Michu in 2015 niet meer nodig en laat hem transfervrij vertrekken naar de krochten van het Spaanse voetbal.

Na een jaar op het vierde niveau bij UP Langreo mocht hij het nog een jaartje proberen bij zijn oude club Real Oviedo in de Segunda División, maar het wil niet meer. Daarom besluit hij op maandag 17 juli zijn kicksen al op 31-jarige leeftijd aan de wilgen te hangen. (Lentin Goodijk)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.