Onderlinge clash en bonuspunten: strijd op de coëfficiëntenlijst gaat door

Reacties

Door de interlandperiode zal het misschien naar de achtergrond zijn verdrongen, maar met de terugkeer van de Champions League, Europa League en Conference League kan de blik ook weer op de coëfficiëntenlijst en de strijd met Frankrijk. Hoe zat het ook alweer met de strijd om plek vijf en de ticketverdeling die daarbij hoort? VI zet het, samen met het programma van de Franse en Nederlandse clubs, op een rijtje.

Onderlinge clash en bonuspunten: strijd op de coëfficiëntenlijst gaat door
© Voetbal International

Het verschil

Nog nooit is het zo spannend geweest op de coëfficiëntenlijst. Toegegeven, verder naar onderen staan landen als Slowakije en Bulgarije op een gelijke coëfficiëntenscore en ook Denemarken en Tsjechië ontlopen elkaar niet veel, maar in de strijd om de vijfde plek zijn de belangen bijzonder groot.

Frankrijk is er inmiddels in geslaagd om de achterstand op Nederland flink goed te maken, het verschil is nog maar 0.003 punt. Een Franse overwinning is goed voor 0.333 punt, wat aangeeft hoe klein het verschil is tussen de nummer vijf en zes van de coëfficiëntenlijst.

De strijd om de tickets

De strijd om de vijfde plek van de UEFA-lijst is extra belangrijk geworden nu het deelnemersveld van de Champions League wordt uitgebreid. Het elitetoernooi gaat per volgend seizoen van 32 naar 36 deelnemers en één van die vier extra teams is afkomstig van het land dat een coëfficiëntencyclus als nummer vijf afsluit. Momenteel is dat dus Nederland, maar dat kan er na dinsdagavond weer anders uitzien.

Het programma

Dinsdag

Op Champions League-avonden komt vooralsnog hetzelfde aantal teams in actie voor Nederland en Frankrijk, in tegenstelling tot de donderdag. Daar later meer over. Feyenoord en Paris Saint-Germain zijn op de dinsdag de afvaardiging vanuit Nederland en Frankrijk, beide teams trappen om 21.00 uur af tegen respectievelijk Atlético Madrid en Newcastle United. Het is goed om te weten dat zowel Feyenoord als PSG dinsdagavond al zeker kan zijn van een vervolg in de Champions League. Overwintering in het elitetoernooi staat voor vijf bonuspunten. In het geval van Feyenoord betekent dat een vol coëfficiëntpunt voor het gemiddelde van Nederland.

Di 28 nov. 2023

Woensdag

De dag waarop Nederland een flinke slag kan slaan. PSV treft eerst Sevilla in Andalusië, waarna RC Lens de moeilijke uitwedstrijd tegen Arsenal speelt. Bij winst van PSV en verlies van Lens zijn de Eindhovenaren verzekerd van een plek in de volgende ronde van de Champions League, omdat het onderling resultaat met Lens in het voordeel is van de Nederlanders. Dan pakt PSV niet alleen vijf belangrijke bonuspunten, maar wordt ook Lens de toegang tot die bonus ontzegd.

Wo 29 nov. 2023

Donderdag

De donderdag was voorheen de belangrijkste coëfficiëntendag voor Nederland, maar het succes blijft achterwege. Dit terwijl Frankrijk juist goed scoort met liefst vier clubs. In Marseille wordt een rechtstreekse coëfficiëntenclash afgewerkt met Olympique Marseille - Ajax, daarvoor komen Stade Rennes, Lille en AZ al in actie.

AZ moet winnen om uitzicht te houden op Europees voetbal na de winterstop en moet vooral hopen dat Aston Villa en Legia Warschau niet gelijkspelen tegen elkaar. In dat geval is AZ namelijk ongeacht het eigen resultaat tegen Zrinjski Mostar uitgeschakeld. Tegelijkertijd speelt ook Lille in de Conference League, die club lijkt zich te plaatsen voor de volgende ronde. Groepswinst in de Conference League staat voor twee bonuspunten.

Stade Rennes staat er net als Lille erg goed voor in zijn groep, maar is nog niet af van Villarreal. Overwintering in de Europa League lijkt er wel van te komen, maar de strijd tussen Rennes en Villarreal gaat om de groepswinst. De groepswinnaar krijgt vijf bonuspunten, de runner-up twee.

Om 21.00 uur komen er twee Franse clubs in actie en één Nederlandse. Marseille - Ajax is al benoemd, in de Europa League treft Toulouse Union Sint-Gillis. Het verhaal van Ajax is bekend: de Amsterdammers staan onderaan in hun groep en kunnen eigenlijk niets anders dan een overwinning gebruiken om zicht te houden op een vervolg in de Europa League. Toulouse staat er een stuk beter voor, maar kan de macht uit handen geven als er slecht gepresteerd wordt tegen Union.

Do 30 nov. 2023

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.