Onbegrip over goedkeuren doelpunt Aké: 'Dit mag niet tellen'

Manchester City staat bij rust op een 2-1 voorsprong tegen Fulham, dankzij een rake kopbal van Nathan Aké. In Engeland is er echter een felle discussie gaande of het doelpunt van de Nederlander wel had mogen tellen. De heersende gedachte is dat de VAR had moeten ingrijpen.

Manchester City
5 - 1
Fulham
Fulham

Aké kopte in de extra speeltijd van de eerste helft raak uit een hoekschop. De verdediger stond duidelijk geen buitenspel (dat gaat ook niet bij een corner), maar Manuel Akanji wel. Hij stond in de baan van de inzet van Aké en moest nog zijn best doen om de bal niet te raken. Doelman Bernd Leno reageerde door toedoen van Akanji te laat en kon geen redding meer brengen.

De Fulham-spelers waren woedend en de VAR bestudeerde de beelden. Uiteindelijk werd besloten om het doelpunt niet te annuleren. In Engeland wordt daar vol onbegrip op gereageerd.

Simon Cziommer begrijpt dat wel. 'Dit mag niet tellen', zei de analist in de studio van Viaplay, dat de wedstrijd uitzendt voor het Nederlandse publiek. 'Ik ben natuurlijk blij dat Nathan scoort, maar je ziet hem richting de goal koppen en Akanji staat in de lijn van de bal. Leno reageert pas op het moment dat hij ziet dat Akanji de bal niet aanraakt. Dus begrijpelijk dat heel Fulham hier ontsteld over is.'

Vermoedelijk greep de VAR niet in omdat Akanji het zicht van Leno niet belemmerde. 'Maar nogmaals: hij reageert normaal gesproken eerder. Als Akanji de bal had geraakt en niet buitenspel had gestaan, dan had de keeper misschien naar een andere richting moeten reageren.'