Olympische Spelen: Brazilië wint, afgang Groot-Brittannië

Tijdens de Olympische Spelen volgt Voetbal International het voetbaltoernooi voor de mannen op de voet. Iedere speeldag brengen we een overzicht met de wedstrijden. Brazilië - Egypte 3-2

De Goddelijke Kanaries zijn in de eerste groepswedstrijd tegen Egypte met de schrik vrijgekomen. De ploeg van bondscoach Mario Menezes stond na een halfuur spelen op een riante 3-0 voorsprong door doelpunten van Rafael, Leandro Damião en Neymar, maar de Noord-Afrikanen legden de tegenstander na rust het vuur aan de schenen.

Mohamed Aboutrika en Mohamed Salah scoorden en zorgden voor een 3-2 stand met nog een kwartier te spelen. Brazilië, dé te kloppen ploeg voor olympisch goud, wankelde even, maar bleef overeind.

Groot-Brittannië - Senegal 1-1Het thuisland heeft de torenhoge verwachtingen niet geheel waar kunnen maken. De ploeg van bondscoach Stuart Pearce bleef tegen Senegal op een gelijkspel steken. De Britten, die aantraden met onder andere routiniers Ryan Giggs en Craig Bellamy, kwamen na twintig minuten spelen op voorsprong door een doelpunt van laatstgenoemde.

De Afrikaanse ploeg, gecoacht door Abdoukarime Diouff, toonde echter veerkracht en kwam tien minuten voor het einde gelijk door een treffer van Moussa Konaté. De late gelijkmaker dompelde een volgepakt Old Trafford in Manchester in rouw.

Wit-Rusland - Nieuw-Zeeland 1-0Dmitri Baga kroonde zich met een doelpunt in de blessuretijd van de eerste helft tot matchwinner.

Verenigde Arabische Emiraten - Uruguay 1-2Nicolas Lodeiro was donderdagavond goud waard voor Uruguay. De aanvallende middenvelder, deze zomer door Ajax van de hand gedaan aan het Braziliaanse Botafogo, kwam in de tweede helft bij een 1-1 stand als invaller binnen de lijnen en tekende voor het winnende doelpunt.

De ploeg van bondscoach Oscar Tabarez trad overigens op volle oorlogssterkte aan. Naast Lodeiro kwamen ook Edinson Cavani en Luis Suarez in actie.

Gabon - Zwitserland 1-1De Zwitsers kenden een droomstart en kwamen al na vijf minuten spelen op voorsprong door een benutte strafschop van Amir Mehmedi. Op slag van rust zorgde Pierre Aubameyang voor de gelijkmaker. Tien minuten voor het einde moest de Zwitser Oliver Buff inrukken na zijn tweede gele kaart, maar in de stand kwam geen verandering meer.

Spanje - Japan 0-1Spanje, in de ogen van velen een van de kanshebbers op goud, is het olympisch toernooi met een nederlaag tegen Japan begonnen. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd na een halfuur spelen gemaakt door Yuki Otsu.

Enige minuten later moesten de Spanjaarden met tien man verder door een rode kaart voor Iñigo Martínez na het doorhalen van een doorgebroken speler. In het vervolg lieten de Japanners enkele mogelijkheden om uit te lopen onbenut.

Mexico - Korea 0-0Het duel eindigde zoals het begon: zonder doelpunten. De twee ploegen waren behoorlijk aan elkaar gewaagd en hielden elkaar zo in evenwicht. Bij Mexico was overigens oud-PSV'er Carlos Salcido dispensatiespeler.

Honduras - Marokko 2-2Het Marokko van bondscoach Pim Verbeek had samen met Honduras de eer om het toernooi te beginnen. Verbeek startte met de in Nederland geboren Nordin Amrabat en Zakaria Labyad in de basis en kwam kort voor rust op voorsprong door een treffer van Abdelaziz Barrada. Honduras kwam echter uitstekend uit de kleedkamer voor de tweede helft en kwam al snel op 2-1.

Jerry Bengtson zorgde in de 56ste minuut voor de gelijkmaker en negen minuten later was hij opnieuw trefzeker, dit keer benutte hij een strafschop. Maar het antwoord van Marokko liet niet lang op zich wachten. In de 65ste minuut zag Labyad doelman Jose Mendoza te ver voor zijn doel staan en zorgde voor de 2-2, wat tevens de eindstand bleek op Hampden Park in Glasgow.

Marokko eindigde de wedstrijd overigens met tien man, nadat Zakarya Bergdich in de 72ste minuut door scheidsrechter Pavel Kralovec vanwege natrappen van het veld werd gestuurd.