Olympiakos duwt Man Utd nóg dieper in sportieve crisis

Manchester United heeft zich geblameerd in Griekenland, waar de ploeg van manager David Moyes kansloos onderuit ging op bezoek bij Olympiakos Piraeus in de achtste finale van de Champions League (2-0).

Moyes, die na vorig seizoen werd aangesteld als opvolger van Sir Alex Ferguson, beleefde sowieso al een uitermate teleurstellend seizoen. In de toernooien om de FA Cup en League Cup werd de club voortijdig uitgeschakeld, terwijl Man Utd in de Premier League na 27 duels de zesde plaats bezet met liefst elf punten achterstand op nummer vier Liverpool.

Die positie geeft aan het eind van het seizoen recht op deelname aan de play-offs van de Champions League. Maar als winnaar van de Champions League zou Man Utd zich ook rechtstreeks plaatsen voor de nieuwe editie van het miljoenenbal. Die ontsnappingsroute lijkt praktisch onmogelijk na de eerste wedstrijd in de knock-outfase. Zeker ook gezien het spel van Moyes' ploeg.

Het koningskoppel voorin, bestaande uit Robin van Persie en Wayne Rooney, kwam geen moment in het spel voor. Olympiakos had de controle over de wedstrijd, maar grote kansen voor de thuisclub bleven ook lang uit. In de 38ste minuut kwam de ploeg van trainer Míchel echter vanuit het niets op voorsprong in Stadio Karaiskaki via Alejandro Domínguez.

De Argentijn veranderde een schot van aanvoerder Giannis Maniatis dermate van richting dat Man Utd-doelman David De Gea kansloos was. De voorsprong was verdiend en werd negen minuten na rust verdubbeld. Arsenal-huurling Joel Campbell krulde van afstand zijn eerste doelpunt in de Champions League binnen en de bezoekers mochten blij zijn dat het daarbij bleef.

Moyes probeerde het tij nog wel te keren door Shinji Kagawa en Danny Welbeck in het veld te brengen, maar Michael Olaitan kreeg namens Olympiakos nog een goede kans op een derde treffer. De spits uit Nigeria zag zijn inzet maar rakelings naast het doel van De Gea gaan. Aan de andere kant was Van Persie dicht bij het belangrijke uitdoelpunt, maar op aangeven van Chris Smalling schoot de aanvaller na een goede aanname nipt over.

Het bleef uiteindelijk bij 2-0 in Piraeus, waardoor Olympiakos een uitstekende uitgangspositie heeft om voor het eerst sinds het seizoen 1998/99 de kwartfinale van de Champions League te bereiken. Man Utd moet over drie weken alle zeilen bijzetten om nog kans te houden op een prijs dit seizoen.