Officieel: Duitsland ontslaat bondscoach Flick

Reacties

Het zwaard van Damocles boven het hoofd van Hansi Flick is gevallen. De Duitse voetbalbond bevestigt zondag dat de bondscoach per direct uit zijn functie is ontheven. Dat komt niet meer als een grote schok nadat berichten over zijn ontslag links en rechts opdoken na de ruime nederlaag tegen Japan.

Officieel: Duitsland ontslaat bondscoach Flick
© Pro Shots
Duitsland
Duitsland
1 - 4
Japan
Japan

Flick wordt de laan uitgestuurd, en het praktische probleem dat zich op zeer korte termijn voordoet is dat Duitsland dinsdagavond weer een vriendschappelijke wedstrijd speelt. In Dortmund is Frankrijk de tegenstander, en tegen de vice-wereldkampioen zal Rudi Völler, thans in een directeursfunctie actief bij de DFB, voor één keer terugkeren in de bondscoachfunctie die hij ook tussen 2000 en 2004 bekleedde.

Het is volgens de DFB niet de bedoeling dat Tante Käthe, zoals Völler in Duitsland door het leven gaat, de honneurs langer dan dat waarneemt. Er zijn verschillende kandidaten om het stokje van Flick over te nemen, maar bovenaan de wensenlijst staat de aanstelling van Julian Nagelsmann. De jonge coach is sinds het voorjaar beschikbaar, toen Bayern München hem de laan uitstuurde.

Nagelsmann kan dan op de bank plaatsnemen voor de volgende interlands van Duitsland. In oktober speelt de viervoudig Weltmeister twee uitduels in Noord-Amerika: op 14 oktober tegen de Verenigde Staten, vier dagen later staat een bezoek aan Mexico op de planning. Op 21 november oefent de ploeg tegen buurland Oostenrijk, stuk voor stuk wedstrijden om ingespeeld te raken voor het EK in eigen land volgende zomer.

Voor het geval dat Nagelsmann geen behoefte heeft aan de klus, is er volgens het boulevardblad een grote lijst kandidaten voor het prestigieuze ambt. Onder anderen Louis van Gaal zou in overweging genomen worden.

Flick trad na het EK 2021 in dienst. Hij leidde de ploeg naar het WK in Qatar, waar Duitsland een slechte indruk maakte en al in de groepsfase naar huis moest. Ook de weg naar het EK in eigen land verliep op z'n zachtst gezegd moeizaam. Zes oefenwedstrijden leverden dit jaar een overwinning, een remise en liefst vier nederlagen op.

DFB-voorzitter Bernd Neuendorf motiveert het ontslag: 'We waren het erover eens dat de nationale ploeg een nieuwe impuls nodig heeft richting het EK. Het is een van de moeilijkste beslissingen die ik in deze functie heb moeten nemen, want ik heb een hoge pet op van Flick en zijn assistenten (die ook ontslagen zijn, red.) als voetbalexperts en als mensen.'

Ook Völler spreekt mooie woorden over Flick. 'Flick heeft alles gedaan om de kentering teweeg te brengen, helaas moeten we vandaag vaststellen dat het niet gelukt is. De wedstrijd tegen Japan heeft ons duidelijk gemaakrt dat we zo niet verder kunnen. Dat is voor mij geen makkelijk moment, ik ben in februari namelijk bij de DFB aangetreden om alles te doen om Flick te steunen. Ik heb er ook altijd in geloofd dat hij het voor elkaar zou krijgen om de ploeg weer op koers te zetten, maar nu moeten we ingrijpen.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.