Nummers 1 en 2 van 2012 tegenover elkaar in De Kuip

Zondag staat in Rotterdam niet alleen de klassieker Feyenoord - Ajax op het programma, het is ook de wedstrijd tussen de huidige nummers een en twee van het kalenderjaar 2012.

Nummers 1 en 2 van 2012 tegenover elkaar in De Kuip

Vanaf 1 januari werden er tot dusver 26 Eredivisie speelronden afgewerkt en daarin pakten de Amsterdammers en Rotterdammers respectievelijk zestig en 56 punten.

Ajax werd vorig seizoen kampioen met zes punten voorsprong op nummer twee Feyenoord en pakte daarmee de 31ste landstitel. Op dit moment staan de ploegen op een gedeelde vierde plaats in de Eredivisie met elk zeventien punten uit negen wedstrijden.

Het geeft aan dat de teams van Ronald Koeman en Frank de Boer die zondag tegenover elkaar staan aan elkaar gewaagd zijn. Waar de eerder genoemde cijfers in het voordeel spreken van Ajax, zijn de onderlinge resultaten van het laatste jaar in het voordeel van de club uit Rotterdam-Zuid.

Feyenoord speelde in oktober vorig jaar met 1-1 gelijk in de Amsterdam Arena. In de Kuip waren de Rotterdammers in januari van dit jaar met 4-2 te sterk voor Ajax. Grote man aan Feyenoord-zijde destijds was aanvaller John Guidetti (nu Manchester City) met drie doelpunten.

Op de stand gerekend over het kalenderjaar 2012 staat de huidige koploper FC Twente op een vierde plaats. Opvallend is met name de positie van AZ. De ploeg van Gertjan Verbeek werd vorig seizoen nog vierde in de competitie, maar is op de ranking van 2012 op de tiende plaats terug te vinden.

(Hieronder de stand van het kalenderjaar 2012)

NB. De ploegen onder de rode streep zijn in 2012 gedegradeerd dan wel gepromoveerd, waardoor geen sprake is van aansluitende aanwezigheid in de Eredivisie. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's