'Nummer drie' Portugal zorgt voor unicum met EK-titel

Reacties

Portugal is het eerste land dat de Europese titel verovert zonder ook maar één poulewedstrijd te winnen. De Zuid-Europeanen speelden in Groep F gelijk tegen IJsland, Oostenrijk en Hongarije en kwalificeerden zich voor de knock-outfase als een van de beste nummers drie.

'Nummer drie' Portugal zorgt voor unicum met EK-titel

Ook dat laatste gegeven is een unicum: nog nooit won een land dat als derde eindigde in de groep het EK. Simpelweg omdat in het verleden alleen de toptwee van een poule zich mocht melden voor de knock-outfase. In 1980 kwalificeerde zelfs alleen de groepswinnaar zich voor het vervolg, wat destijds meteen de finale betrof. De nummers twee van de poules speelden toen om de derde plaats.

In WK-verband werd er drie keer gespeeld volgens het huidige EK-format. Dat was in 1986, 1990 en 1994 en in geen van die jaren pakte een nummer drie van een groep de titel. De situatie van Portugal doet wel enigszins denken aan die van Italië op het WK 1982. Ondanks drie remises eindigde de Squadra als tweede in de poule, waarna ze doorstootte naar de titel.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.