Nul uit vier: Fraser legt uit waarom hij zich geen zorgen maakt om RKC

Vier wedstrijden, nul punten en geen enkel doelpunt uit open spel. Dat is de oogst van RKC Waalwijk in de eerste weken van het nieuwe seizoen. De ploeg van trainer Henk Fraser ging zaterdag met ruime cijfers onderuit tegen koploper PSV.

RKC Waalwijk
0 - 4
PSV
PSV

Eerder verloor RKC van SC Heerenveen (3-1), AZ (1-3) en NEC (3-0) en scoorde maar twee keer via Michiel Kramer. Beide doelpunten vielen vanaf de strafschopstip. Tegen PSV hielden de Waalwijkers het bijna een helft vol. Joey Veerman tekende voor rust voor 0-1 en in het begin van de tweede helft maakte Noa Lang de 0-2 na klungelig balverlies in de opbouw van RKC.

'We begonnen ook al met iets te veel ontzag aan de eerste helft. We waren te voorzichtig', oordeelde Fraser in gesprek met ESPN. 'Daarna gooiden we wat schroom van ons af. De organisatie stond uitstekend en we kregen uitstekende kansen. Daardoor voelde de eerste helft nog prima aan. Bij de 0-1 ging het al mis. We hadden rigoureuzer mogen ingrijpen. Bij de tweede moet je wel voelen wanneer je de bal lang moet spelen. Dat was hier de meest logische keuze geweest.'

Verdediger Jeffrey Bruma, die tegen zijn oude club PSV speelde, ging bij de tweede Eindhovense goal in de fout. 'We geven vrij goedkope goals weg. Ja, de 0-2 reken ik mezelf aan. We trainen op dit soort dingen, met de korte opbouw en het maken van driehoekjes. Achteraf kun je zeggen dat we de bal hadden moeten wegschieten. We moeten echt dingen gaan omdraaien.'

Fraser vertelde na het duel dat hij zich nog geen zorgen maakt om de start van zijn ploeg. 'In elke wedstrijd zijn er fases waarin we ook veel goede dingen hebben gedaan, ook vandaag tegen een ploeg als PSV. We kregen zelfs kansen. Het ligt 'm in beide zestienmeters. We halen te weinig uit onze kansen en laten verdedigend te vaak steken vallen. Mijn jongens doen er alles aan, dus ik moet ook zorgen dat ik ze beter aan de start krijg. We zijn één team. Verder maak ik me geen zorgen. Als we in deze wedstrijden niets hadden gecreëerd en geen goed voetbal hadden laten zien, dan wel.'