Noorwegen beleefde zaterdag een inktzwarte voetbaldag die Nederland nog zwarter kan maken. De Noorse media vrezen het ergste. Mohamed Elyounoussi gooit (nog) niet de handdoek.

Noorwegen
0 - 0
Letland
Letland

Het duel met Letland leek niet meer dan een noodzakelijk tussenstation op weg naar de grande finale in De Kuip. Het dreigt het eindpunt te worden van de Noorse WK-dromen. Turkije wipte namelijk dankzij de 6-0 zege op Gibraltar zelfs over Noorwegen naar de tweede plaats.

'Noorse crisisnacht', kopte Dagbladet in chocoladeletters. 'Gemiste kansen en een VAR-annulering: Letland wordt fiasco voor Noorwegen', schreef Adresseavisen over onder andere de afgekeurde treffer van Elyounoussi.

'Het was de strijd die gewonnen moest worden. Het werd een wedstrijd met een mengeling van kansloosheid en pech', was te lezen bij VG. 'Er ontbrak iets, een X-factor om te beslissen. Misschien hebben we gezien hoe belangrijk Erling Haaland is in juist zulke wedstrijden, waar je net dat tikkeltje extra moet hebben.'

De krant wees daarbij nog wel op de kans dat directe plaatsing niet helemaal verkeken is. Want als Nederland niet wint in Montenegro, kan Noorwegen nog hoop koesteren. Die hoop kan de bittere teleurstelling in de Noorse media niet wegnemen. 'Een vol Ullevaal was klaar om feest te vieren, maar het verhaal van de laatste 21 jaar herhaalde zich', wees VG op de absentie van de Noren op het WK-podium.

Solbakken
Bondscoach Stale Solbakken zag zijn ploeg voor rust te weinig brengen en na rust te gehaast te werk gaan. 'We creëren zo'n zeven kansen. Maar hoe je het wendt of keert, het is een teleurstelling dat we deze ploeg in 98 minuten niet verslaan', zei hij tegen TV2.

Elyounoussi, die even in de waan leefde de matchwinner te zijn, heeft de hoop niet opgegeven. 'Wij zijn natuurlijk teleurgesteld, net als iedereen. We spelen een goede tweede helft. We creëren genoeg. Ongelooflijk veel kansen, ongelooflijk veel grote kansen. Nu moeten we de mouwen opstropen en het vuur opstoken in Nederland. We geven pas op als de scheidsrechter in Nederland heeft afgeblazen. Dan zullen we zien hoe de stand dan is.'