Noorwegen bezorgt Nederlandse vrouwen nederlaag

Het Nederlandse vrouwenelftal heeft de verrassende start van het EK geen vervolg gegeven. Noorwegen was zondag met 1-0 te sterk voor Oranje.

Voor Manon Melis was de wedstrijd tegen Noorwegen bijzonder. De aanvalster speelde in Kalmar haar honderdste interland. Maar de topscoorster aller tijden van Oranje slaagde er niet in haar recordtotaal van 45 doelpunten te verbeteren.

Haar jubileumduel eindigde sowieso voor Nederland in een teleurstelling. Na het 0-0 gelijkspel in het eerste groepsduel met favoriet Duitsland was het vertrouwen gegroeid. Maar tegen Noorwegen was daar weinig van te zien.

Na een zenuwachtige start herstelde Nederland zich nog in de eerste helft. De ploeg van bondscoach Roger Reijners, die was ontsnapt aan een achterstand, liet enkele kansen op de openingstreffer onbenut.

In de tweede helft ging het mis voor Oranje. Noorwegen was sterker en dat kwam in de 54ste minuut tot uitdrukking via een treffer van Solveig Gulbrandsen. De Noorse werkte na een individuele actie fraai af.

Renée Slegers en Anouk Hoogendijk waren dicht bij de gelijkmaker, maar de Noorse keepster Ingrid Hjelmseth en de lat stonden de 1-1 in de weg. Ondanks meer druk op het Noorse doel bleef Nederland met lege handen achter in Kalmar.

Ondanks de nederlaag is een vervolg na de groepsfase nog niet uit zicht. Naast de nummer één en twee van de drie groepen gaan ook de twee beste nummers drie door naar de kwartfinales. Dan dient woensdag wel gewonnen te worden van de derde tegenstander in de poule, IJsland.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.