Noord-Ierland geeft Oranje waarschuwing tegen Tsjechië

Reacties

Noord-Ierland heeft maandagavond het nodige vertrouwen getankt in de oefeninterland tegen Tsjechië. De komende tegenstander van het Nederlands elftal in de EK-kwalificatiereeks won met 2-3 en was vooral voor rust sterk.

Noord-Ierland geeft Oranje waarschuwing tegen Tsjechië
© Pro Shots
Tsjechië
Tsjechië
2 - 3
Noord-Ierland
Noord-Ierland

Noord-Ierland verloor vorige week nog met 3-1 van Oranje, dat daardoor op 16 november aan een punt genoeg heeft om een EK-ticket te pakken. Dat bondscoach Ronald Koeman na de moeizame zege in De Kuip uithaalde naar de Noord-Ierse tactiek, zette kwaad bloed bij de Britten. De Noord-Ieren verschenen dan ook getergd aan de aftrap tegen Tsjechië en dat leverde een indrukwekkende eerste helft op.

Voor het eerst in bijna twintig jaar slaagde Noord-Ierland er namelijk in om drie doelpunten in de eerste helft van een uitwedstrijd te maken. In maart 2000 gebeurde dat tegen Malta, waar het uiteindelijk ook 0-3 bleef. Tegen Tsjechië, dat vorige week Engeland nog verraste in poule A, was Paddy McNair (foto) de grote man. Hij nam twee van de drie treffers voor zijn rekening. De andere goal werd gemaakt door steunpilaar Jonny Evans.

Noord-Ierland trad overigens met nogal wat wijzigingen aan ten opzichte van de wedstrijd tegen Oranje. Zo hadden Michael McGovern, Conor McLaughlin, Tom Flanagan, Liam Boyce, Gavin White en Jordan Thompson een basisplaats gekregen van bondscoach Michael O'Neill. Tsjechië maakte het nog wat bonter door met tien nieuwe namen aan de aftrap te verschijnen, waardoor de vriendschappelijke interland een enigszins vertekend beeld kan geven.

Dat bleek ook wel toen er bij de Tsjechen in de tweede helft enkele vaste krachten mochten invallen. Alex Král, de enige speler die een basisplaats had tegen Engeland én Noord-Ierland en invaller Vladimír Darida brachten de spanning terug. Noord-Ierland, dat ook aan het wisselen geslagen was, boog het hoofd uiteindelijk niet en lijkt na de oefenzege klaar om volgende maand in eigen huis tegen Nederland voor zijn laatste kans op EK-plaatsing te vechten.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep C EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
8
7
0
1
30-7
+23
21
2
Nederland
8
6
1
1
24-7
+17
19
3
Noord-Ierland
8
4
1
3
9-13
-4
13
4
Wit-Rusland
8
1
1
6
4-16
-12
4
5
Estland
8
0
1
7
2-26
-24
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wijnaldum sprak na de moeizame zege van Oranje op Noord-Ierland met VI
Bekijk hier al onze video's
Meer Noord-Ierland
Meer over Noord-Ierland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.